Image Alt

Зову је краљица ајвара, а тегле шаље чак у Бразил

Зову је краљица ајвара, а тегле шаље чак у Бразил

ДА се упорност, труд и љубав према послу исплате, Јелена Јовановић (31) из Трбуња код Блаца доказује дуги низ година освајајући бројна признања за производе од воћа и поврћа који освајају не само локално већ и светско тржиште.

Најуспешнија жена предузетница у блачкој општини у категорији прераде воћа и поврћа, награда за посебан допринос развоју женског предузетништва у овој општини, “краљица ајвара” – титула коју је понела у суседној општини Куршумлија… само су нека од признања које је ова млада предузетница добијала протеклих година док су награде за производе које справља додатна потврда да ради праву ствар.

– Пошто сам одрасла и живела на селу, а после средње школе и уписаног факултета, када сам се питала шта да радим и чиме да се бавим, дошла сам на идеју да то буде управо оно што сам научила стекавши диплому пољопривредног техничара. Превагнуло је и то што супруг и ја живимо у домаћинству са његовим братом и снахом, па поседујемо око десет хектара земље и зато сам желела да будем, што би се рекло, сама свој газда и на такав начин дам допринос својој породици – објашњава нам Јелена зашто се одлучила за ову вид делатност.

Илустрација: Ајвар прави од домаћих паприка 

Иако је самостално отворила фирму за прераду воћа и поврћа, у посао око пољопривреде су укључени сви укућани – супруг Душан (42), девер Добрица (40), јетрва Милена (40), па чак и свекрва Миланка (72). И док набраја да на породичном имању највише узгајају шљиве, крушке, јабуке, малине и јагоде, од којих справљају слатка и џемове, ова неуморна жена и мајка двоје мале деце од домаћих паприка из сопствене баште справља неколико врста ајвара који стижу на трпезе не само на локалном већ и иностраном тржишту.

– Често учествујем на домаћим и међународним сајмовима хране, воћа и поврћа односно пољопривреде на којима моји производи освајају медаље, па долазим до бројних прилика да склопим додатне послове и поруџбине. Моји џемови, сокови и остало стижу у неколико земаља, а хиљаду тегли ајвара шаљемо чак у Бразил – објашњава Јелена.

Млада предузетница, која је недавно окончала овогодишњу “туру” ајвара, истиче да се производњом домаћег воћа и поврћа баве дуже од десет година, а да се већ четири године баве и прерадом, пошто су уз помоћ ЕУ ПРО Плус програма купили машине и унапредили посао. Бројне награде и признања доказују да су она и њена породица употребили прави “рецепт” који доноси успех на тржишту.

Илустрација: Ајвар се припрема по традиционалној рецептури

Препорука муштерија
ЗАИСТА мислим да није фраза када се каже да када неко нешто ради са љубављу да се то увек мора одразити на квалитет посла, у овом случају на квалитет производа, а такође није узалуд речено да се рад и труд исплате – говори нам ова мајка два дечака од седам и девет година. И док је у свом крају позната као посвећена и вредна жена, каже да јој највише прија када купци једни другима препоруче њене производе.

Извор: https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1435544/jelenin-ajvar-stize-brazila-mlada-preduzetnica-trbunja-kod-blaca-plasira-proizvode-domaceg-voca-povrca-inostranstvu-foto

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish