Заборављена јела Србије: Рецепти и приче са села
Док нас модерна кухиња све више окупира, заборављена јела Србије остају у сенци, чувајући укус традиције, историје и једноставног живота на селу. Сваки кутак наше земље има своје приче и рецепте који сведоче о времену када су породице живеле од онога што саме произведу, а сваки оброк био је преливен трудом, мирисима и љубављу. Данас све више људи проналази пут до старих рецептура, које не само да нас враћају у нека прошла времена, већ и чувају дух српског села.
Каша од хељде из Западне Србије
Хељдина каша је јело које се у западној Србији некада припремало као основни оброк. У сиромашним домаћинствима, где се свака зрнца чувала, каша од хељде била је важан део исхране. Припрема је једноставна – хељда се скува у води или млеку, а затим послужи са младим сиром или павлаком. Овај оброк био је богат протеинима и идеалан за хладне зимске дане када је хељда грејала тело и давала снагу за тежак рад.
Чорба од коприве и дивљих биљака
Села у Шумадији и Подрињу позната су по коришћењу дивљих биљака у кувању. Чорба од коприве је један од примера заборављених специјалитета који је свеже бере из природе. Поред коприве, у чорбу се често додају маслачак, боквица и други јестиви корови. Овај природни „детокс“ оброк припремљен је тако да подиже енергију, а људима у селима био је одличан начин да обогате исхрану витаминима када друга храна није била доступна.
Цицвара
Цицвара, традиционално јело са југа Србије, посебно је омиљена у селима око Старе планине. Припрема се од кукурузног брашна, масти и овчијег сира, све кувајући на лаганој ватри. Њен богат, кремаст укус, и данас се памти међу старим житељима. Ретко ко припрема цицвару на начин на који се некада радило – од састојака који су домаћи, припремљени у шталама и млекарницама домаћинстава која су живела у складу с природом. Занимљиво је да је данас могу конзумиратии Београђани у појединим рестпранима уз богат избор сирева и других додатака попут, пршутице и сланинице.
Попара – топло јело које греје душу
Попара је једно од оних старих јела које некада било најједноставније решење за брз и хранљив оброк. Прави се од старог хлеба, који се упржи на маслацу или масти, и потом по жељи прелије млеком, или диода мало белог сира или кајмака. Попара је била чест избор у домаћинствима где није било много састојака, али је са мало труда постајала укусно јело које враћа снагу и даје топлину. Данас се ретко припрема а требало би се подсетити на старе специјалитете који су нам били много укуснији него неки данашњи најскупљи. О квалитету да и не говоримо.
Кисељак из Војводине
Кисељак је старо војвођанско јело, које је попут густе чорбе, припремљено од белог купуса и павлаке. Јело се обично служило са кукурузним хлебом и било је познато као оброк за сиромашније породице које су га често јео у зимским данима. Иако је ово јело једноставно, његов специфичан укус доноси радост укућанима и подсећа на зиме проведене уз ватру у топлој кухињи.