Да ли знате шта је врбовачка пера?
Најстарија пита од домаћих кора и сочног фила која се правила у доба старе Југославије.
Састојци:
- 350-400 мл млаког млека
- 600гр оштрог брашна
- 100гр отопљеног маслаца
- 20гр свежег квасца
Фил:
- 700гр свежег сира
- 2 јаја
- 1 павлака
- 2 кашике кукурузног брашна
- со
- сусам
- око 50 гр путера
Припрема:
Активирајте квасац, а потом активиран квасац сипајте у брашно. Додајте отопљен маслац и мало млека. Умесите тесто у глатку смесу. Оставите тесто да одмори 45 минута.
Направите фил од 700 грама младог сира, јаја, павлаке, кукурузног брашна и путера.
Развуците тесто шире од плеха, па средину попуните са умућеним филом, а остатак текста ставите преко фила. Пеците на 200 степени Целзијуса око 45 минута.
Извор: https://www.novosti.rs/c/recepti/peciva-i-pite/1350464/vrbovacka-pera-najstarija-jugoslovenska-pita-sira-kukuruznog-brasna
ФОТО: Printscreen/youtube Деда Милетова кухиња