Image Alt

Висок квалитет и добар род зачинске паприке из Војводине

Висок квалитет и добар род зачинске паприке из Војводине

Како је објавила „Политика“, овогодишња берба индустријске зачинске паприке у Војводини завршена је успешно, на задовољство и произвођача и откупљивача. Упркос нестабилним временским условима, принос је био добар, што је посебно значајно с обзиром на дуг период суше који је захватио овај регион. Паприка, као веома осетљива ратарска култура, захтева велика улагања, али се квалитет исплатио.

Сузана Хајдин, заменица директора СД Мартонош, истакла је да, иако суша неминовно оставља трагове на приносу, ове године су сви укључени у процес задовољни постигнутим резултатима. Као прерађивач зачинске паприке, она наглашава колико је важно било подржати произвођаче који су уложили додатни труд да обезбеде квалитетну сировину.

– Година је била изузетно сушна, што је захтевало веће улагање у наводњавање и одржавање засада, али смо на крају добили висок квалитет – рекла је Хајдин за „Политику“. Откупљују паприку од око 200 произвођача у Сенти, Ади, Молу, Кањижи и Бачком Петровцу, што покрива површину од пет хектара.

Мартоношке паприке – квалитет познат широм света

Према подацима које „Политика“ наводи, преко 60% млевене зачинске паприке произведене у Мартоношу извози се у европске земље, али и у Русију и Америку. Њен интензиван мирис и богат укус, који долази од пажљиво одабраних сорти слатке и љуте паприке, чини је незаменљивом у припреми разних јела широм света.

Како преноси „Политика“, упркос мањем плоду због суше, квалитет укуса и боја остали су на високом нивоу. Цена килограма суве паприке износи 220 динара, што је задовољавајуће и за произвођаче и за прерађиваче, узимајући у обзир високе трошкове улагања.

СД Мартонош се поноси чињеницом да је њихова млевена паприка са географским пореклом препозната широм света по интензитету боје и укусу. Систем „кап по кап“, који користе од марта, показао се као веома ефикасан начин за очување квалитета у условима суше, каже Данко, један од произвођача.

Суше као стални изазов за произвођаче

„Политика“ истиче да је кључна ствар у производњи паприке избор квалитетне сорте која ће одржати високу суву масу и интензивну боју. Хајдин апелује на значај улагања у наводњавање, јер је клима све непредвидљивија, а честе суше могу озбиљно угрозити ову врсту пољопривреде.

На крају, захваљујући напорима произвођача попут Тамаша Савина из Бачког Петровца и осталих сарадника, зачинска паприка марке „Мартонош“ постала је један од најквалитетнијих производа у овој области, са изразитом потражњом и међународним признањем.

Извор: ПОЛИТИКА

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish