Бундевара краљица јесењих посластица
Бундевара, лудајница, тиквењак, називи су за исту сласну питу, чији мирис се са почетком јесени шири из домова широм Србије.
Иако можда нисте љубитељ бундеве, пробајте питу која се прави по традиционалном рецепту, можда промените мишљење.
Састојци:
- 1 кг рендане бундеве (суве и слатке, не мускатне)
- 500 г кора за питу
- шећер
- цимет
- уље
- шећер у праху
Припрема:
Коре поделите тако да у свакој ролани буду по 2 коре. Ставите 1 кору, премажите је са мало уља. Ставите преко ње другу кору, па премажите са кашичицом уља. Уз краћу ивицу распоредите 3 пуне кашике бундеве, поспите шећером по жељи (око 2 кашике) и циметом, па уролајте. Ставите пите у плех који сте подмазали уљем или на који сте ставили пек папир.
Пеците у загрејаној рерни на 185°Ц око пола сата. Одозго можете ставити папир уколико приметите да горња кора брзо постаје реш. Ако желите да вам пита буде хрскава, одмах након печења је оставите на собној температури да се охлади. Ако желите меканију питу, након печења је попрскајте водом, покријте кром и оставите у угашеној рерни.
Пре служења преко пите поспите шећер у праху.
Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/566375/gastronomija/bundevara-pita-recept-desert-slatko