Image Alt

Новогодишња трпеза од предјела до десерта за мање од 100 евра

Новогодишња трпеза од предјела до десерта за мање од 100 евра

Новогодишњи празници прилика су да се породица али и пријатељи окупе око трпезе и у весељу дочекају Нову годину. Већина домаћица жели да припреми ђаконије за богату празничну трпезу али да при томе не мора да цупка поред шопрета цео дан, па да за сам дочек буде уморна.

Срећна република вам поклања предлоге од пређела до десерта шта да припремите за новогодишњу трпезу, да вам то не представља превелико оптерећење уз детаљан ценовник и колико ће вас коштати вечера за дочек код куће.

Илустрација: Нема празника без руске салате

Предјело: Руска салата

Новогодишњи празници су незамисливи без руске салате. Омиљено пређело Срба може да се једе самостално али и уз печење. Припрема се брзо и једноставно. Да бисте уштедели на времену можете је направити дан раније и држати је у фрижидиеру, па је пред вечеру само сервирајте и украсите.

Састојци:

  • 300 г прашке шунке
  • 200 г пилећег филеа
  • 3 шаргарепе
  • 300 г грашка
  • 7 комада киселих краставчића
  • 3 кромпира
  • 1 веће паковање мајонеза
  • 200 г павлаке
  • Припрема:
    Пилећи филе скувати заједно са шаргарепом, грашком и кромпиром. Оставити да се охлади. Водите рачуна да се поврће не прекува па ако је шаргарепа већ скувана извадите је раније и оставите да се хлади. Ситно исецкати поврће, пилеће месо и шунку, додати сецкане киселе краставчиће и све измешати у дубљој посуди. Помешајте павлаку и мајонет и додајте у салату. Све добро измешајте и оставите да се охлади. Украсити са першуном пре него што је изнесете на сто.

Колико кошта?
Намирнице                                                                 Цене

  • прашка шунка                                                  210 – 360
  • пилећи филе                                                   480 г 385
  • шаргарепа (3 ком.)                                          20
  • грашак 450 г                                                    100 – 160
  • кромпир 1 кг                                                    90 – 120
  • кисели краставчићи                                        260 – 430
  • мајонез                                                           110 – 220
  • павлака                                                          189

*Цене су у динарима са сајтова супермаркета а зависе од бренда који се купује.

У суштни уколико купујете на акцији и не узимате познате брендове рецимо мајонеза, за руску салату вам је потребно око 1.300 динара.

Илустрација: Месо је обавезно на новогодишњој трпези

Главно јело: Ролована печеница
Месо је обавезан део новогодишње трпезе. Ово је најчешће и најзахтевнији део припреме за домаћице који тражи највише времена. Ми вам предлажемо роловану печеницу са кромпиром. Месо припремите дан раније и држите га у маринади, па га током поподнева само нафилујте и убаците да се пече у рерни. Тако ћете имати више времена за друге обавеза, а имаће изузетно укусану празничну вечеру.

Састојци:

  • 2,5 кг свињског меса од бута у комаду
  • 100 мл уља
  • 5 средњих ченова белог лука
  • 1 кашичица оригана
  • 2 кашичице биљног зачина
  • 1 кашичица соли
  • 1 кашичица млевеног бибера
  • 1 кашичица алеве паприке
  • 2 кашичице сенфа
  • роштиљ сос за премазивање ролата
    Фил:
  • 250 г танко исечене меснате сланине
  • 250 г крупно наренданог качкаваља
    Прилог:
  • 1,5 кг кромпира
  • 2 веће главице црног лука
  • 3 чена белог лука
  • 3 кашичице сувог биљног зачина
  • 1 кашичица млевеног бибера
  • 1 кашичица алеве паприке
  • 80 мл уља
  • Припрема:
    Месо ставити на радни сто и уздужно (по средини) га расећи, али не до краја, да остане 1цм нерасеченог дела. Затим, почињемо сечење леве стране целом дужином и тако наставити до краја. Окренути месо и исти поступак урадити и са другом страном како бисте добили велику шницлу меса за роловање. Преко меса ставити провидну фолију и тучком га мало истањити. Месо посолити и побиберити, са обе стране, по укусу (рачунајте да соли има и у маринади).
    Маринада: Све састојке за маринаду ставити у мању посуду и жицом за мућење их добро сјединити. Припремљено месо ставити на провидну фолију и силиконском четкицом добро натопити маринаду на месо, уролати га у провидну фолију, па затим у алуминијумску фолију. Месо оставити у фрижидер да одстоји један дан. Месни ролат извадити из фрижидера и одмотати га. На месо где сте премазивали маринаду поређати сланину, додати рендани качкаваљ, месо уролати и увезати канапом или јачим концем, а крајеве причврстити чачкалицама, а оџго печеницу покрити сланином.Очишћен кромпир исећи на дебље комаде, додати црни лук исечен на режњеве, бели лук исечен на пола и све наведене зачине. Промешати, прелити уљем и још једанпут промешати. На дно великог плеха ставити пек папир за печење. У плех изручити припремљени кромпир и равномерно га распоредити по плеху. Преко кромпира ставити месни ролат. Све добро прекрити алу фолијом и ставити у рарну да се пече 1,5 сат на 200 степени. Склоните фолију па вратити у рерну и наставити са печењем док месо не добије благо румену боју. Поново извадити плех из рерне и силиконском четкицом месо, са свих страна (осим на дну) обилно премазати роштиљ сосом. Вратити у рерну и пећи још 15 минута. Извадити месо из рерне и маказицама скинути конац. Оставити да се мало прохлади, пребацити га на даску за печење и исећи на шнитове. Послужити га са печеним кромпиром и салатом по укусу.

Колико кошта?
Намирнице                                                                     Цене

  • свињско месо 1 кг                                                       800 – 1.200
  • уље 1 л                                                                        150 – 180
  • оригано                                                                        30 – 110
  • бели лук 200 г                                                              88
  • суви зачин                                                                   170 – 285
  • сенф                                                                            45 – 82
  • месната сланина 250 г                                               425
  • качкаваљ 250 г                                                            200 – 350
  • кромпир 1 кг                                                                 90 – 120
  • црни лук (2 главице)                                                    20
  • роштиљ сос                                                                 530 – 670

У ценовник нисмо урачунали со, бибер и алеву паприку који свака кућа вероватно већ има у кухињи. Цене су оквирне и отприлике вам је потребно око 3. 400 динара за главно јело.
Можете да купите и већ готово прасеће или јагњеће печење. Прасетина је од 2.200 до 280 а јагњетина око 3.100 динара по килограму.

Илустрација: Десерт да засладите почетак Нове године

Десерт: Маркиза торта
Кад је у питању десерт ми вам предлажемо краљуцу међу слаткишима чувену маркиза торту. Врло је издашна а најбоље од свега је што је можете припремити дан раније јер што дуже стоји у фрижидеру то је укуснија и сочнија.

Састојци:

  • 1 веће паковање пишкота (32 комада)
  • 9 јаја
  • 250 г маргарина (још мало за подмазивање шерпе)
  • 250 г шећера
  • 300 г чоколаде за кување
  • 300 мл млека
  • 20 мл екстракта рума
  • 500 грама слатке павлаке

Припрема:
Подмазати шерпу. У део млека ставите рум (10 мл). На дно посуде ставите пишкоте умочене у млеко и рум. Попуните сва празна места. Беланца одвојити од жуманаца. Умутите жуманца и додајте маргарин. Наставите да мутите. Отопите чоколаду за кување. Додајте смеси и мутите. У беланца додајте шећер (250 грама) и мутите. Белу смесу додајте у чоколадну и сједините миксером. У остатак млека додајте остатак рума. Преко ставите пишкоте умочене у млеко. Ставите на 6 сати у фрижидер. Колач окрените наопачке и на врх ставите умућену слатку павлаку.

Колико кошта?
Намирнице                                                               Цене

  • пишкоте                                                                    170
  • јаја 10 ком.                                                                210 – 280
  • маргарин                                                                   100 – 170
  • шећер 1 кг                                                                 115
  • чоколада за кување                                                 450
  • млеко 1 л                                                                  150 – 160
  • екстрат рума                                                            135
  • слатка павлака                                                         230 – 330

* Цене су оквирне и зависе од продавнице до продавнице и бренда који купујете. За маркиза торту вам је оквирно потребно око 1.600 динара.

Илустрација: Цена вина је врло шаренолика од неколико стотина до неколико хиљада динара у зависности од вашег буџета

Пиће
Избор пића зависи од вашег личног укуса али и укус аваших гостију, како и од тога шта већ имате у кући. Цене пића драстично се разликују уколико купујете у продавници или у рецимо подруму пића. наравно, и ту зависи од дубине џепа и да ли купујете скупа италијанска вина или домаћа која су јефтинија. Ми ћемо вам понудити пресек цена, на вама је да одлучите.

Колико кошта?
Пиће                                                                            Цена

  • домаће вино                                                             400 – 2.300
  • италијанско вино                                                      600 – 2. 000
  • шампањац                                                                600 – 2.700
  • пиво                                                                           90 – 152
  • кисела вода                                                              48 – 56
    * Цене за вино су за стандардну боцу од 750 мл, пиво за мању флашу од 0,33 мл а кисела вода је за уобичајену флашу од 2 л. Ако се рачуна средња вредност цене производа и само по једна флаша потребно је око 2.300 динара за пиће. Наравно ова цена ће бити вишеструко већа јер ће се попити много више од једне флаше вина или пива.

Шампањац није обавезан, па га можете избацити из рачунице али како наздравити у поноћ и започети Нову годину без шампањца. Суме сумару кад се све сабере потребно је између 8.000 и 10.000 динара за новогодишњу трпезу и то само за оно најосновније. Наравно, на трпези се увек нађе и гибаница, пита, можда сарма или подварак што додатно подиже укупан трошак.

Извор: https://srecna.republika.rs/dom-i-kuhinja/tetka-saveta/17893/novogodisnja-trpeza-predlozi-cene

ФОТО: Pixabay/Unsplash

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish