Колико пара треба за славу?
Почев од Томиндана (19. октобар) у Србији почиње сезона слава. Најбројније са највише славара су јесење и зимске славе од Свете Петке (27. октобар) преко Аранђеловдана (21. новембар) до Светог Николе (19. децембар) која слови за највећу кад је у питању број оних који Никољдан обележавају као крсну славу. Иначе, обичај прослављања слава постоји једино у Србији по чему се разликује од свих осталих народа света.
Иако свештеници често истичу да је слава жито, кољиво (колач) вино и славска свећа, домаћини не штеде кад је у питању обележавање крсне славе. У односу на прошлу годину онима који славе требаће много више новца него лане. Судећи по ценама на пијаци и у супермаркетима за славу за око 20 гостију потребно је око 50.000 динара. Ова цифра је само оквирна јер увек се нађе и неки непредвиђени трошак тако да кад се подвуче црта то изађе много више.
Ако вам се чини да је ово премало или превише слободно узмите дигитрон у руке па сами израчунајте. Ми вам доносимо просечне цене које смо узели са сајтова највећих трговинских ланаца у Србији. Али, кренимо редом.
Илустрација: Са богатим предјелом се почиње славски ручак
Предјело
Предјело је важан део славе јер се служи гостима на почетку славског ручка. Најчешће се аранжирају сухомеснати производи, кувана јаја, руска салата, разне врсте сирева и качкаваља. Од дубине џепа домаћина зависи да ли ће купити првокласну пршуту, печеницу, шунку, чајну кобасицу, кулен… Предност сеоских домаћинстава је што доста ових производа имају и сами, док се домаћице у граду сналазе и углавном купују на акцијама.
Деликатес Цена
- пршута 3.000 до 6.000
- печеница 1.600 до 4.700
- шунка 1.800 до 2.500
- кулен 1.400 до 2. 500
- качкаваљ 1.850 до 2.500
- чајна кобасица 2. 400
* Цене су у динарима и по килограму
Супа
Нема славе без славске супе и чорбе. За њу јер потребно пилеће или јунеће месо, мада многе домаћице комбинују једно и друго. Да би супа била квалитетна потребно је доста поврћа и наравно резанца.
Намирница Цена
- пилеће груди 550
- јунећа плећка 1.350
- шаргарепа 100
- першун 180
резанци за супу 200 до 500
*Цене су по килограму
Илустрација: Нема славе без сарме
Сарма
Сарма је синоним за српску славу а за њену припрему потребан је кисели купус, пиринач, млевено месо и зачини. Ајд да рачунамо да зачине имате, али нема добре сарме без барем килограма сувих ребара која ће дати посебан шмек овом српском традиционалном јелу.
Намирница Цена
- кисели купус 250 до 350
- млевено месо 600 до 800
- мешано млевено месо 1.330
- сува ребра 620 до 1.200
- пиринач 160 до 300
*Цене су у динарима по килограму
Илустрација: Килограм прасећег печења је од 1.800 до 2.500 динара
Печење
За многе најважнији део славског ручка је печење. Куповина целог прасета или јагњета се одавно не практикује па већина домаћина у зависности од броја гостију печење купује на килограм. У просеку за двадесетак гостију потребно је између шест и осам килограма печења ако баш нећете да штедите и да вам овали не буду празни. Осим тога, иако је цена живе ваге значајно јефтинија уколико не живите на селу немате ни могућност да купите прасе или јагње да га закољете и носите на печење.
Намирница Цена
- прасеће печење 1.800 до 2. 500
- јагњеће печење 2.300 до 2.600
*Цене варирају у зависности од дела Србије где га купујете, а изражене су у динарима по килограму.
Салате
Уз печење неопходна је и салата, а све зависи шта ћете изабрати да ли свеж купус, туршију или ајвар.
Намирница Цена
- свеж купус 150
тегла ајвара (700 г) 900 до 1.200 - пинђур 1.000
- рен (200 г) 250
- туршија (300 г) 220 до 340
Илустрација: Да ли ће правити сама или купити колаче зависи од домаћице
Колачи
Завршница сваког славског ручка је десерт. Многе домаћице вагају да ли се више исплати купити готове колаче или их правити. Кад се узме у обзир цена материја, утрошени труд, време и струја закључак је да су готови колачи ипак боља опција. За славу од 20 људи потребно је барем пет килограма колача.
Намирница Цена
- Ситни славски колачи 1.500 до 3.500 динара
Пиће
Ова ставка може значајно да вам увећа буџет за славу у зависности колико су гости расположени да пију те вечери, какво пиће ћете им понудити и где ћете га купити да ли у продавници или у подруму пића. Ако у кући имате неку флашу ракије или домаће вино можете доста да уштедите.
Пиће Цена
- ракија 1.500 до 3.500
- вино (750 мл) 500 до 2.000
- газирани сокови 100 до 150
- пиво (0,33) 124 до 240
- кисела вода (2 л) 62 до 90
Илустрација: Цена славског колача у београдским пекарама је од 1.500 до чак 3.500 динара
Славски колач
Наравно никако не треба заборавити ни славски колач чија цена зависи од тога да ли ће га домаћица сама припремати што је и најјефтиније или ће купити готов у пекари. Цене славских колача у београдским пекарама су од 1. 500 до чак 3.500 динара.
Кад се све сабере и подвуче црта изађе да вам је за славу за 20 људи потребно најмање 50.000 динара. Славски буџет може да буде и значајно увећан уколико купујете скупље и брендиране намирнице и пиће.
Можда и није лоше присетити се речи свештеника који у ово време често истичу да славе нису весеља и да се не треба разбацивати с новцем већ је обележити скромно.
Али, кад су Срби жалили паре кад је требало да се покажу пред кумовима, родбином и пријатељима па не чуди што се многи задужују или подижу кредите како би прославили крсну славу. А то није суштина обележавања свеца који је заштитник породице.
Извор: Етно Србија