Ево колико кошта слава за 20 гостију
Сезона слава је у пуном јеку, а многи грађани се спремају за славске и празничне трпезе. Међутим, ове године су суочени с драматично повишеним ценама у односу на прошлу годину. Када планирате прославу крсне славе, трошкови меса могу значајно утицати на ваш буџет.
Цене меса су ове године знатно порасле. Прасетина се продаје по цени од око 3.000 динара по килограму, док је јагњетина скупља, са ценом од око 3.500 динара по килограму (500 динара скупље од прасетине). Свињски каре без костију достиже цену до 1.200 динара по килограму, што је повећање у односу на прошлу годину када је коштао 900 динара.
Илустрација: Прасетина се продаје по цени од око 3.000 динара по килограму
Млевено месо такође бележи пораст цена и достиже до 1.500 динара по килограму, док пола килограма свињског млевеног меса кошта око 600 динара. Јунетина, посебно бут, није јефтина, са ценом око 1.400 динара по килограму (прошле године је била 1.250 динара). Осим тога, ако планирате да печете прасе, трошкови за целокупно месо могу се повећати; у печењарама цене за сечење целог прасета достижу додатних 1.500 динара, док понуде за клање, сечење и печење често крећу од 3.500 динара.
С обзиром на то да су људи смањили куповину целих прасади и јагњади, печењаре бележе пад продаје.
У печањарама тврде да цело јагње и прасе, нико више не купује.
– Генерално, доста смо смањили продају и све остало. Људи су некад куповали, цело прасе, цело јагње, а ове године се свело на пар килограма, чисто да обележе. На основу информација из разговора с домаћинима, за прославу са око 20 гостију биће потребно најмање 50.000 динара или више.
Трошкови славских колача у пекарама крећу се између 600 и 1.600 динара, док су прошле године били доступни за 350 до 400 динара када су наручени од жена које се баве прављењем колача.
Пиће је често велики трошак; рачуни за пиће тешко могу бити мањи од 8.000 динара за пиво, вино и кратка пића, а често се пењу изнад тог износа. Цене поврћа, попут купуса у Сремској Митровици, тренутно су најниже 90 динара. Купус је неизбежан састојак за припрему сарме, која је незаобилазни део славске трпезе.
Домаћини обично припремају разноврсне ђаконије, док ситни колачи коштају између 2.000 и 6.000 динара по килограму. За прославу са 20 гостију, потребно је планирати најмање три килограма колача, што додатно повећава трошкове славске трпезе.
Илустрација: Ситни колачи коштају између 2.000 и 6.000 динара по килограму
Домаћини ће ове године морати да направе добру рачуницу у припреми славске трпезе с обзиром на пораст цена меса, поврћа и пића. С обзиром на то да се очекује још много слава у наредним данима, неки ће, без обзира на веће трошкове у односу на претходне године, обележити славу као и до сада, док неки већ планирају мањи број гостију.
Извор: https://biznis.kurir.rs/novcanik/9469853/koliko-kosta-slava-za-20-ljudi