Бадем и мед за нижи холестерол
Свакодневно узимање једне шаке печених бадема у меду можда звучи као чисто уживање, али може да буде и здрав начин да побољшате ниво холестерола у крви.
Две нове студије сугеришу да и мед и бадеми појединачно имају специјална својства која помажу да се заштитимо од срчаних болести. То, међутим, не значи да сада можемо да се бацимо на посластице као што је баклава, у нади да ћемо снизити холестерол.Уместо тога, кажу научници, мед и бадеме треба полако уводити у исхрану и њима замењивати другу калоричну храну, да бисмо искористили све добробити без добијања вишка килограма.
У првој студији, истраживачи са Универзитета Илиноис су открили да мед садржи исту количину антиоксиданаса као воће и поврће, укључујући спанаћ, банане, поморанџе и јагоде. Међутим, потребно је да поједете значајну количину меда да бисте добили исту дозу антиоксиданаса коју добијате узимањем комада воћа.
Аутор студије др Ники Енџсет каже да додавање мале количине меда може да повећа ефекат намирница добрих за срце и тако одржава ниво холестерола под контролом.
„Мед може да замени шећер и друге заслађиваче који се иначе користе, и да се тако унесу значајне количине антиоксиданаса”, тврди др Енџсет.
Она и њене колеге су открили да је уношење мешавине 4 супене кашике меда са две шоље воде повећало нивое антиоксиданаса у крви 25 мушкараца који су учествовали у њиховој петонедељној студији. Истраживачи кажу да се тада први пут показало да мед има антиоксидативно дејство код људи.
Илустрација: Мед може да замени шећер и друге заслађиваче
Више бадема – мање холестерола
Једна ранија лабораторијска студија истог истраживачког тима показала је да таман мед има већу концентрацију антиоксиданаса. Њихови налази представљени су недавно на годишњем састанку Америчке хемијске асоцијације, а студију је финансирао Национални борд за мед.
У одвојеном истраживању, канадски научници су открили да бадеми могу значајно да снизе тзв. лош (ЛДЛ) холестерол. Иако су раније студије показале да исхрана богата орашастим плодовима може да умањи ризик од кардиоваскуларних болести, није било познато колико комада је потребно појести да би се то постигло.
У овој студији, коју је финансирао Одбор за бадем Калифорније, истраживачи су, у периоду од три месеца, тестирали три дијете на 27 мушкараца и жена са високим холестеролом.
Током једног месеца, учесници би појели велику дозу бадема (око 2 шаке) што је износило нешто мање од четвртине њиховог укупног дневног уноса калорија. У наредних месец дана, јели су мање дозе (једну шаку) бадема, док су у последњих месец дана, јели интегрални колач мафин са ниским садржајем масти, који је имао исту количину калорија, протеина и масти (засићених и полинезасићених) као бадеми.
Након поређења нивоа холестерола током и после сваког режима исхране, истраживачи су открили да су нивои ЛДЛ смањени у просеку за 4,4 одсто током другог месеца, код дијете са мањим уделом бадема, а чак 9,4 процената код дијете са већим порцијама.
„Били смо импресионирани резултатима”, каже аутор студије др Дејвид Ј.А. Џенкинс, директор Центра за клиничку исхрану и факторе ризика у болници Ст. Мајкл у Торонту, у свом саопштењу.
Илустрација: Бадеми су су добар извор протеина и немају холестерол
Селективно смањење лошег холестерола
Поред тога, однос ЛДЛ (“лошег“) и ХДЛ („доброг“) холестерола променио се у корист „доброг“ за готово 8 одсто када су испитаници узимали пола дозе бадема и за 12 одсто код пуне дозе, током периода од четири недеље.
То значи да су бадеми имали добар утицај на ЛДЛ холестерол без смањења количине ХДЛ. Насупрот томе, ниво холестерола није се значајно променио после фазе са мафином.
Орашаси плодови су добар извор протеина и немају холестерол, али Америчка асоцијација за срце истиче да они, ако се само додају уобичајеној исхрани, могу учинити више штете него користи, јер имају много масти и калорија. Поред бадема и остало коштуњаво воће, укључујући орах, пекан, кикирики, макадамија орах и пистаћи, такође, утичу на смањење нивоа холестерола. Др Џенкинс каже да су, иако нема довољно истраживања која би показала да сви ораси имају једнаку здравствену вредност, бадеми нарочито добро истражени. Његова студија је објављена научном часопису Америчке асоцијације за срце.
Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/571810/zdravlje/lekovito-iz-prirode/bademi-i-med-za-nizi-holesterol
ФОТО: Pixabay