Image Alt

Један од најочуванијих вредних представника вртне уметности са почетка 20 века – ДВОРАЦ ДАМАСКИН

Један од најочуванијих вредних представника вртне уметности са почетка 20 века – ДВОРАЦ ДАМАСКИН

Стогодишњи или можда двестогодишњи парк са више заиста ретких стабала са дворцем у свом центру и језером познатим под називом “Рибњак”, сведоци су прошлих времена.

По званичним подацима на основу којих је хајдучички дворац заједно са парком стављен под заштиту државе као споменик културе саграђен је 1911. године. Саградио га је Лазар Дунђерски и поклонио га у мираз својој ћерки Олги. По професору Михалу Рапошу и кустосу вршачког музеја Феликсу Милекеру дворац је саграђен почетком 19 века. По писању професора Рапоша првобитно насеље се услед поплава сели 1824. године на данашњу локацију ближе властелинском дворцу. Исти аутор даље наводи да је оснивач села Иштван Дамаскин крајем 19. века тачније 1890. године, своје имање заједно са дворцем, парком, виноградом, воћњаком и шумом продао за 960.000 златника породици Дунђерски.

Данашњи изглед је резултат преправки и адаптација последњих власника породице Дунђерски. Зграда дворца је смештена у пространом парку на километар удаљености од пута за Вршац. Грађен је као резиденцијални објекат за становање и има сва обележја која то потврђују. Парк који окружује објекат је добро очуван и носи обележја стручно пројектованог парка са негованим растињем. Након национализације, 1945. године, имање је дато на управљање пољопривредном добру у саставу “Агробаната”. Воћњака и винограда данас више нема, али дворац, парк са језером и шумом и даље су ту.

Објекат се користи као седиште администрације ПДП “Хајдучица”, а зграда је у одличном стању. Дворац је споменик културе од великог значаја.

Дворац није отворен за посетиоце!

Парк природе дворца  на 3,7 хектара је један од најочуванијих вредних представника вртне уметности са почетка 20 века на територији Војводине и Србије уопште. Типичан је пример мешовитог стила који је доминирао у вртној архитектури тога времена , насталог комбиновањем елемената клсичног и пејзажног стила. У парку су сачувани лепи примерци храста лужњака, беле тополе, јавора, клена сребрнасте липе и млече. Сврстан је у природно добро од великог значаја.

Текстови су преузети са: www.дворци.инфо
пландисте-опстина.рс

Извор: https://vojvodina.travel/dvorac-damaskin-hajducica/ 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish