Image Alt

Како ће изгледати Соколов град, етно комплекс на Романији (ВИДЕО)

Како ће изгледати Соколов град, етно комплекс на Романији (ВИДЕО)

Даница Боровчанин из Одељења за локални развој општине Соколац аутор је 3Д визуелизације могућег концепта идејног рјешења хотела и спортско-рекреативног садржаја у оквиру „Планинског ресорта Соколов град“ на Равној Романији.Недавно је урађена и 3Д визуелизација еко-етно села на Равној Романији.Ово је идеја за будући Планински ресторт.

Из кабинета начелника општине Соколац позивају све заинтересоване инвеститоре, власнике хотелских ланаца да посјете Соколац и упознају се са пројектом „Планински ресорт Соколов град“.

Како су медији раније писали, Оно што је Јахорина за Пале, то ће бити етносело на Равној Романији за Соколац. Куће у традиционалном стилу, апартмани, црква, спортски терени, салон за забаву, само су неки од садржаја будућег “Соколовог града”.

Идејно рјешење једног дијела будућег етнонасеља у Сокоцу представљен је 25. априла у Андрићграду. Управо је идејни творац комплекса у Вишеграду, Емир Куструрица, и идејни творац етносела на Равној Романији.

Кустурица је на представљању комплекса на Романији рекао да је главни циљ пројекта очување традиције, културе и обичаја овог простора.

– Овим пројектом желимо да оживимо путеве и стазе ових простора и из заборава отргнемо планинску и динарску кућу, односно да оживимо пут од Вишеграда ка западу и направимо један комплекс који би мога да буде на услузи, не само туристима, него и локалном становништву – изјавио је Кустурица, а преноси општински сајт Сокоца.

Милијана Иванић, архитектица у Ођељењу за локални развој општине Соколац, у разговору за портал еКапија.цом представила је детаље будућег етнокомплекса.

– Комплекс ће бити подијељен на 5-6 цјелина. У првом дијелу, односно на улазу у само етносело, биће два већа објекта. У једном су предвиђени салон за забаву, ресторани, кафе сластичарне, као и 18 соба и апартмана у поткровљу. Други објекат намијењен је за спортске садржаје (отворени спортски терени, бициклизам и друго). У оквиру комплекса биће изграђена и црква брвнара – каже Иванић.

С обзиром на то да подручје Романије карактерише традиционални начин градње, гостима етносела биће на располагању и куће динарског типа.

Туристички дио комплекса простираће се на 2 ха, док је остатак земљишта на Равној Романији превиђен за голф терене и комерцијалне јавне садржаје.

– Од цјелокупне површине која износи 45 хектара на етносело иду 2 хектара. Преостала површина је намијењена за голф терене, који ће прилагођавати у зимском периоду и претварати у биатлон стазе, те комерцијалне јавне садржаје коју су нека врста резервисане површине и реализоваће се у складу са интересовањима инвеститора – објашњава наша саговорница.

Садашња идеја за изградњу комплекса на Равној Ромањи није коначна, већ ће пројекат бити рађен према интересовању и потребама инвеститора.

Према њеним ријечима, инвеститор салона за забаву, објекта за спортске садржаје и цркве је фирма “Соколов град”, привредно друштво које су основале Општина Соколац и фирма “Лотика” из Ужица за потребе изградње етнонасеља на Равној Романији. Остале површине ће бити понуђене приватним инвеститорима под одређеним условима. Будућа туристичка атракција налази се свега 100 метара изнад магистралног пута Пале-Соколац. Додатна повољност је што је локација етнонасеља удаљена 30-ак километара од Сарајева и Јахорине, те то што се издиже над главним путним правцем од Београда ка Сарајеву.

– Очекујемо успјех од овог пројекта и доста компанија заинтересованих за улагања, с обзиром на локацију и природне љепоте овог подручја. Етносело ће за Соколац представљати оно што Јахорина Палама – говори Иванић

Етнонасеље на Романији чинило би троугао са Мокром гором и Андрићградом и могло би да буде један од стубова опстанка становништва на овом простору.

Извор: https://seesrpska.com/pogledajte-kako-bi-trebao-izgledati-buduci-sokolov-grad-video/ http://website.ekapija.com/urs/page.php?id=897239&lng=0

ФОТО: Соколац срце Романије /Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish