Image Alt

Зар Руси да нам указују на лепоте Србије

Зар Руси да нам указују на лепоте Србије

Породица из Санкт Петербурга доселила се у пиротски крај где је покренула такозвани глампинг туризам, који подразумева боравак у одлично опремљеним шаторима у потпуној дивљини Влашке планине, уз поштовање принципа нултог карбонског отиска.

То значи да туристи који бораве овде, могу да уживају у дивљини и призорима који остављају без даха, а да притом апсолутно никако не утичу на животну средину.

Цео комплекс од неколико шатора изграђен је од дрвета, без центиметра бетона, струјом се снабдевају уз помоћ соларних панела, користе се искључиво потпуно биоразградиви детерџенти, тако да су испоштовани сви принципи нултог карбонског отиска.

Идејни творац овог пројекта, Алексеј Естерев каже да су дуго са породицом, супругом Машом и двоје мале деце, размишљали где це се у Србији бавити овим видом туризма, али када је видео Стару планину и Влашку планину, више дилеме није имао.

– Обишли смо све националне паркове у Србији и Стара планина и околне планине су ми биле најпогодније. Налазимо се на Влашкој планини окружени невероватном природом. Тражили смо место у Србији где је много лепа природа, а где има простора за туристички развој – каже Алексеј и додаје да му је основни циљ да његов боравак на планини и боравак туриста, има нулти карбонски отисак:

– Струјом се снабдевамо помоћу соларних панела, користимо само потпуно биоразградиве детерџенте, шампоне и хемију, и такође, уопште нисмо користили бетон приликом радова, нема ни једног центиметра бетона, нема великих конструкција, све што се ради је од дрвета и ризле. То је за нас битно јер кад се овај пројекат заврши некада, све ће бити исто као и пре пројекта – каже Алексеј.

Илустрација: Цео комплекс изграђен је од дрвета а струјом се снабдевају уз помоћ соларних панела

 

Додаје да је тиме задовољен и принцип који је све актуелнији у свету, а то је да одмор посетилаца који бораве овде, нема апсолутно никаквог утицаја на природну околину.

Алексејева супруга Маша Расталовска каже да је посебну пажњу водила о избору предмета који ће се налазити у шаторима.

– Имамо предмете које смо донели из Узбекистана па све до Марока. Тренутно имамо туристе из Русије који су одушевљени и кажу да имају осећај као да се налазе на острву, окружени импозантним стенама и нетакнутом природом – каже Маша.

Кристина Спиридонова, Рускиња која се преселила и живи у Новом Саду, каже да је први пут у овом делу Србије а дошла је након што је видела невероватне пределе Влашких планина.
– Први пут смо овде и цео овај крај је превазишао наша очекивања и оно што смо видели на Инстаграму. Дошли смо након што су нас одушевиле фотографије овог предела, али када смо дошли, остали смо без текста. Лепота овог краја је ванвременска, а боравак овде је незаборавно искуство. Окружени сте нетакнутом природом и дивљином, а опет овде имате све услове, чак и интернет – каже Кристина за Телеграф Бизнис.

Извор: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/4252504/rusi-u-srbiji-napravili-pomamu-za-posebnom-vrstom-uzivanja

ФОТО: Unsplash

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish