Image Alt

Загајичка брда у Делиблатској пешчари – лепоте природе Србије

Загајичка брда у Делиблатској пешчари – лепоте природе Србије

На само 80 КМ ОД БЕОГРАДА крије се НЕСТВАРНО МЕСТО – призор лепши од НАЈЛЕПШЕГ СЕЛА ШВАЈЦАРСКЕ: Егзотични пејзаж до ког ЛАКО стиже и мало дете – ово је МАЛИ РАЈ

Можда већ спада у ред флоскула, али Србија је заиста предивна земља – свако ко има мало воље и љубави за своју отаџбину, то лако може да увиди. Лудачки јуришамо с једног на други крај Европе или света у потрази за што луђим искуствима или егзотичним пејзажима, а често је довољно да упалимо ауто и одвеземо се ни стотинак километара од Београда – и да ту пронађемо нешто заиста лепо, несвакидашње и другачије. Србија још увек нема супер брзе возове, паметне тоалете, скривене плаже, тржне центре на шест спратова, прашуме пуне чудних животиња, али има своју лепоту скривену у једноставној, чаробној природи.

Крајем октобра запутила сам се до Загајичких брда, јединствене тачке у Банату, прецизније у Делиблатској пешчари, иначе највећој европској континенталној пешчари. Ова дестинација је била прилично заборављена и непозната све до пандемије корона вируса, када је услед затворених граница домаћи туризам доживео процват и природа нас је поново позвала себи. Пут од Београда је једноставан и добар и стиже се за око сат и по времена. Постоји неколико начина да се дође до Загајичких брда, али бирајте пут преко места Уљма и Избиште до села Шушара, где и јесте стартна тачка. Ово је најлакши и најбољи пут, посебно ако возите мали, градски ауто, а не теренац.

На интернету ће пронаћи пун о упозорења о томе како је лако изгубити се у Загајичким брдима, што раније и јесте био случај, док ова локација још није била масовно позната. Међутим, сада постоје два добро означене стазе – тежа и лакша, те је довољно да пратите маркације и нема бриге. Од старта до циља, односно највише тачке Загајичких брда која износи 256 мнм, потребно је око сат и по до два сата пешачења, зависи од вашег сопственог темпа.

Лака стаза је заиста лака и захтева минималну физичку кондицију, а и деца лако могу да је савладају, па ово може бити идеалан породични излет. Многи овде долазе и бициклом, па ако сте заљубљеник у бициклизам, ето добре идеје.

На Загајичка брда могуће је долазити током целе године, па чак и када је снег, али су очекивано најлепша у данима пролећа и лета – када све озелени, процвета и оживи. Предивна су и у октобру када ће вас дочекати експлозија златне и зелене, непрегледна поља обраних кукуруза, а у неким моментима ходаћете и управо по клиповима и зрнцима овог поврћа.

Иначе, на врху Загајичких брда дочекаће вас и необичан обеликс, за који се не зна из ког периода датира, али верује се да је вероватни направљен почетком 20. века, односно непосредно пред избијање Првог светског рата. Оно што људе одушевљава овде јесте потпуно неочекиван пејзаж за Србију – а то су лоптасти брегови који подсећају на чувени призор зелених брда на позадини Wиндоwс XП оперативног система. Ови брегови заправо су пешчане дине, делом шумовите, а делом прекривене степском вегетацијом, и високе су преко 200 метара.

Ако се одлучите да посетите Загајичка брда, имајте на уму да овде има пуно инсеката у топлим данима, који могу бити ометајући фактор, па се или обуците лагано, али тако да вам кожа буде прекривена, или покушајте да се заштитите одређеним средствима. Такође, овде нема воде ни извора, те понесите са собом освежење у виду хране и пића. И наравно – не остављајте ђубре за собом, чувајмо природу и чувајмо Србију!

Пише: Стефана Павловић

Фото: Приватна архива

ИЗВОР: Блиц жена

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish