Image Alt

Гради се нови видиковац на крову Војводине

Гради се нови видиковац на крову Војводине

НА Гудуричком врху на Вршачким планинама, који са својим 641 метром надморске висине представља највишу тачку у Војводини, поново ће бити подигнут видиковац, како би бројни планинари и рекреативци коначно могли да уживају у погледу на непрегледну банатску равницу. Тренутно то нису у могућности, јер је стари дрвени видиковац 2019. срушила кошава од 120 километара на сат, а претходно није био у функцији пет година. То значи да готово читаву деценију сви који се попну на Гудурички врх немају осећај да се налазе на крову Војводине, јер им густа шума заклања видик.

Како је „Новостима“ речено у локалној самоуправи, нови објекат, који ће бити много јачи и стабилнији од претходног, почеће да се гради идуће године уз финансијску подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, које је финансирало и изграду пројектно-техничке документације.

Пројектанти из Ниша предвидели су да нови видиковац такође буде висок 15,5 метара. Уместо дрвене, конструкција ће овога пута бити од метала, али ће бити обложена дрвеном оплатом како би се уклопила у природни амбијент. За то су морали да добију посебну сагласност ЈП „Војводинашуме“, с обзиром на то да се ради о подручју Вршачких планина, које се налази под првим степеном заштите, те никаква градња није дозвољена.

Горња платформа ће бити димензија 5х4 метра и моћи ће да прими петнаестак особа одједном. Имаће и кров, који ће овога пута наткривати цео објекат.

Извор: https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1305476/ovako-izgledati-vidikovac-krovu-vojvodine-guduricki-vrh-vrsackim-planinama-konacno-dobija-novi-objekat

ФОТО: Printscreen Youtube/ Hiking in Serbia: Вршачке планине – Гудрички врх

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish