Image Alt

Војвођански Амазон привлачи авантуристе

Војвођански Амазон привлачи авантуристе

ПОГРЕШНО је да се каже да Вршац нема реку. Има је, само што она не пролази кроз град, већ се налази петнаестак километара даље, у тамошњим селима Куштиљ и Војводинци.ПОГРЕШНО је да се каже да Вршац нема реку. Има је, само што она не пролази кроз град, већ се налази петнаестак километара даље, у тамошњим селима Куштиљ и Војводинци.Реч је о Карашу, једном од свега два неуређена водотока у Војводини, који у свом 110 километара дугом току од Анинских планинама у румунском делу Баната до Дунава код Банатске Паланке, кривуда и вршачким атаром.

За Караш кажу да је Амазон усред питоме војвођанске равнице. Зов дивљине. Да је доброћудан, али непредвидив. Његово приобаље обрасло је шибљем, а ток препречен палим стаблима. Ни једним својим километром није плован, па моторни чамци ту немају шта да траже. Већа пловила још мање.

Тим дивљим и тешко приступачним тереном може се проћи само кануима и кајацима, што су пре десетак година установиле ентузијасте из Панчева и Вршца. Од тада они заједно организују двадесетак рафтинга годишње, како би и други авантуристи могли да уживају у свим чарима те ћудљиве реке, која сваки пут пред учеснике ставља нове изазове и препреке.
-Караш је увек другачији. У томе и јесте његова драж. Нуди јединствену и непоновљиву авантуру, коју поједини учесници више никада на желе да опробају, док нам се већина поново враћа. Равнодушних нема – каже Милош Лазаревић, председник Клуба екстремних спортова „Изазов“ из Вршца, иначе главни кривац што је овај рафтинг постао нова туристичка атракција тог краја.

Авантура по Карашу почиње у вршачком селу Војводинци. Учесници, којих максимално може бити 23 у десет кануа и три кајака, ту пролазе кратку обуку. Лакша тура од 15 километара, која траје око три сата, одатле води до бране код старог млина у селу Стража, па до плаже Гат у селу Јасеново, на којој се налазе једини слапови у Војводини. Тежа тура, која укупно има 24 километра и траје око пет сати, након паузе на Гату наставља пут до белоцркванског села Гребенац, где се Караш улива у канал ДТД.
-Амбијент којим идемо је као у амазонским прашумама. Огромне крошње храстова и тополе надвијају се над водом, пала стабла препречавају пут, па морамо да се сагнемо или да легнемо да бисмо се провукли испод њих. Неке препреке, пак, буду непремостиве, па пловила морамо да извадимо из воде да бисмо их обалом заобишли, а негде је излазак из воде немогућа мисија, јер је приобаље зарасло у шибље – сликовито објашњава Лазаревић.

Најкритичнија, али и посебно занимља тачка овог необичног рафтинга је, каже, код моста код Страже. Ту је Караш доста плитак и представља појилиште за краве, које се у њему свакодневно расхлађују.
-Крдо од стотинак крава у води, а ти се провлачиш између њих. Некад буду веома тврдоглаве, неће да се помере, па морамо са кануима и кајацима да излазимо из воде, што није баш једноставно – додаје наш саговорник.

Уколико плове у тишини, учесници осим крава (шалу на страну) на Карашу могу да виде и бројне друге животиње – од патака и чапљи до барских корњача, орлова рибара и штука. Ту су и две породице видри, чије присуство потврђује да је река чиста и лишена људске буке, а то је оно што траже и авантуристи из целе Србије и региона, који годинама долазе на овај најнеобичнији рафтинг у нашој земљи.

ПЛАСТИКА
ИАКО не пролази поред великих градова нити фабрика, ни Караш, као ни све наше реке, није одолео савременој бољци – загађењу. Приобаље у близини насеља препуно је пластичне амбалаже, па Лазаревић планира да организује велику акцију чишћења.

КАД КАРАШ ПОПЛАВИ
ИАКО већим делом свог тока протиче кроз питому војвођанску равницу, Караш је задржао свој планински карактер. Непредвидив је и бујичан. Сваког пролећа, када Румуни отворе своју брану, он се излива и плави на хиљаде ораница, правећи огромну штету нашим ратарима.

-У том периоду никако не сме да се плови овом реком, као ни у време бујања подводне вегетације. Најбоље је пловити у периоду од априла до августа, као и на јесен, али нипошто без надзора искусних водича, јер је Караш заиста непредвидив. Са нама могу да иду и потпуни аматери, жене, па и деца у пратњи родитеља – наглашава Лазаревић.

Извор: https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1289429/amazon-usred-pitome-vojvodjanske-ravnice-jedinstveni-rafting-divljom-nepredvidivom-rekom-karas-magnet-avanturiste-foto

ФОТО: Printscreen Facebook/ Вероника Павков

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish