Image Alt

ЧУДОТВОРНИ МАНАСТИР ИЛИЊЕ КОД БОГАТИЋА

ЧУДОТВОРНИ МАНАСТИР ИЛИЊЕ КОД БОГАТИЋА

Божја чуда у срцу Мачве

На пет километара од главног пута који повезује Шабац и Лозницу, у селу Очаге у општини Богатић, налази се манастир Илиње. Један је од најмлађих светиња Српске православне цркве, налази се у срцу Мачве и сваког дана га походи велики број верника надајући се исцељењу и чуду Божјем.

У питању је мушки манастир посвећен светом Илију пророку кога Срби изузетно поштују и коме се, како се верује, не ваља замерати. Он је симбол нераскидиве везе прошлости и будућности хришћанске цркве и спасења човека. Свети Илија је једини светац који се помиње и у Библији и у Курану, па га изузетно поштују и верници исламске вероисповести.

Молитве оца Исаија

Манастирска црква је саграђена 1983. на имању породице Лацковић. Ктитори  су били брачни пар Илија и Станија Лацковић који нису имали потомство. У селу Очаге у то време није било цркве па је локални прота наложио да се купи плац и материјал за изградњу светиње. Кад су то чули Лацковићи одлучили су да поклоне своје имање Епархији шабачкој. Тако и би. На њиховом имању почела је градња цркве, а свој допринос уз сталне молитве дали су Илија и Станија. То их је још више приближило вери па су се замонашили и добили монашка имена Илија и Ана. До последњег дана водили су скроман монашки живот у сталној молитви, а након што су предали душу Богу сахрањени су у порти цркве.

Главна манастирска црква је посвећена Светом пророку Илији. У питању је једноставна једнобродна грађевина без китњастих детаља. Фасада је двобојна, а унутрашњост осликана фрескама. Али, није то разлог зашто верници долазе у овај манастир. Након што је за старешину манастира пре 15 година постављен игуман Исаија Јокић у манастиру су почела да се догађају чудотворна излечења. Врло цењен и поштован у народу игуман Исаија је у Илиње дошао из манастира Хопово на Фрушкој Гори. Он у манастиру служи свету тајна јелеосвећења. У питању је једна од седам светих тајни која се спроводи како би се помогло болеснима. Након што болесник или више њих дође у храм седам свештеника облачи своје одежде, стају у круг и читају молитве за оздрављење међу којима је обавезна молитва „Лекару душе и тела“. Током обреда болесник се премазује освећеним уљем јелејем по челу, рукама, ногама, грудима, образима као и онај део тела који га боли. Током молитве се призива благодет божја која, како кажу монаси и верници, исцељује душевне и телесне немоћи.

Читање молитви по 12 сати

Како сведоче верници многи су након овог чина оздравили, па се за чуда прочуло најпре у Србији, па на Балкануа потом и широм Европе. У манастир долазе не само праволсавци већ и припадници католичке и исламске вероисповести и отац Исаија свима помаже не правећи разлику међу људима.

Због велике посете верника на имању је подигнут конак и примајућа сала за све невољнике који дођу да потраже спас у Илињу. Сам отац Исаија и монаси ове светиње не воле да причају о излечењима јер чудо припада Богу.  Верници који су присуствовали светој тајни јелеосвећења у овом манастиру кажу да се  осети божја благодет као да их је дотакла божја рука. Отац Исаија понекад чита молитве и по 12 сати, често од четири ујутру. Како објашњавају монаси свако ко дође у манастир нађе то што тражи – духовни мир, спас и оздрављење.

На овом светом месту утеху и мир траже и особе које болују од болести зависности. Кроз разговор са свештеним лицима проналазе утеху и снагу да се изборе са сопственом зависношћу, или психичким оболењима. Капацитет конака је 100 људи, а плаћа се симболично колико да би могао да се одражава. Манастирско имање има јаку економију која опстаје захваљујући великом труду оца Исаија и монаха у овој светињи. Не прође дан а да у манастир Илиње  не дође од 100 до 150 људи, а неки од њих, сведоче монаси, тек после посете почну да виде смисао сопственог живота. За празнике, или кад се у манастиру служи света тајна јелеосвећења у самој цркви, али у порту окупи се и више од 1.500 верника из свих крајева света.

– Ми се молимо, лекари лече, а Господ излечује – кратко је објаснио једном приликом отац Исаија кад су га упитали за чуда излечења у манастиру Илиње.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish