Image Alt

ЧУВАМО СТАРЕ ЗАНАТЕ: Kорпа здравија и лепша од било које пластичне посуде

ЧУВАМО СТАРЕ ЗАНАТЕ: Kорпа здравија и лепша од било које пластичне посуде

Корпарско – плетарски занат један од најстаријих који на жалост нестаје и изумире. Плетење разних предмета од корпи до лутака од сламе настало је у давна време, а користили су га народи целог света од Азије и Аустралије до Европе. Данас, када је акценат све више на природним материјалима за израду разних предмета за кући постоји велико интересовање за ову врсту заната, али на жалост све је мање оних који се тиме и баве на традиционалан начин. У Србији израдом сламених предмета данас се врло мало баве махом Русини и Буњевци, односно војвођански Хрвати.

Слама боља од пластике

Од сламе се може направити буквално све од корпица за хлеб, цветова за ревер, круна за главу девојке, шешира, играчака… Најчешће се користе сасушени струкови ражи због своје еластичности, ређе од пшенице мада и она може да послужи. Најстарији начин плетарске културе чини мотање снопова сламе у спирале и везање ликом. Некада је простор Босне и Херцеговине био познат управо по ручно рађеним предметима од сламе што потврђује и нађени фрагмент посуде изграђен плетарском техником у Рипчу код Бихаћа а који датира из касног бронзаног доба. Пре нешто више од 100 година овај занат је био изузетно цењен, чак су постојале и две школе корпарског заната у Београду на Топчидеру и у Сарајеву. Временом како је падала потражња за овим предметима све мање је било заинтересованих ученика па су школе угашене. Данас готово се на прсте могу набројати они који се на подручју Балкана баве овом врстом заната, док је тек незнатно више оних који на традиционалан начин израђују предмете од лесковог и врбовог прућа.

Како већ деценијама уназад упозоравају научници и бројни еколошки покрети широм света наша планета се буквално дави у пластичном отпаду. Не само што на овај начин уништавамо природу и живи свет посебно у рекама, морима и океанима, већ према проценама стручњака сваки човек кроз храну и пиће унесе у организам око 250 г честица пластике годишње! Због тога не чуди што су све гласнији апели да се смањи употреба и производња пластичних предмета, а да се вратимо природним материјалима. Еколошки гледано ово су најважније разлике између пластичних и предмета израђених од сламе.

Занимљиво за вас: ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: КОМИШАЊА И ПОСЕЛА

Здравији и еколошки прихватљивији

Слама је природни материјал који је обновљив и биолошки разградив. То значи да не оставља трајне штетне последице нити на човека, нити на природу.

Одрживост

Слама је лако доступна, она је пољопривредни нуспроизвод који настаје приликом производње пшенице и ражи, не захтева посебне ресурсе.

 Биоразградивост

Када предмети од сламе заврше свој животни циклус, лако и природно се разграђају за разлику од пластике која је фактични не може да нестане. У зависности од врсте и дебљине пластике потребно чак до 100 година да би се уситнила на комадиће који остају заувек у природи и тиме стварају озбиљне проблеме.

Естетика

Предмети од сламе често имају природни и рустични изглед што може бити естетски атрактивно.

Здравствени аспекти

Када се користе у прехрамбеном контексту предмети од сламе не испуштају штетне хемикалије које се могу наћи у пластичним производима.

Како направити корпу од сламе?

Уз мало вештине и маште готово свако од нас може да направи корпицу од сламе. Ево шта вам је потребно од материјала и како изгледа техника плетења:

Материјал:

  • Чиста и добро осушена слама
  • Маказе
  • Конац
  • Већа игла
  • Неколико лескових гранчица

Поступак израде:

Сламу добро осушите, а затим одредите дужину у зависности од величине корпице. Најчешће се користе комади сламе од 20 до 30 цм.

Скелет од лескових гранчица: Направите основу од лескових гранчица које ћете увезати концем како би корпа била што чвршћа.

Почетна спирала: Узмите један комад сламе и савијте га на пола како бисте формирали почетну петљу. Ово ће бити средиште ваше корпе односно дно.

Додавање комада сламе: Узимајте комаде сламе и провлачите их кроз петљу коју сте направили, направите нову петљу и затегнете. Наставите додавати комаде сламе на овај начин, увијајући их око средишње петље. То ће стварати спиралу која ће поступно постајати корпа. Важно је да комаде сламе добро притиснете да налегну на претходни струк како би корпа имала чврстину. Плетите тако око скелета од лескових гранчица.

Завршетак корпе: Када постигнете жељену величину корпе провуците крај сламе кроз претходну петљу и затегните га како бисте осигурали ивицу.

Ојачање ивица: Да би вам корпа дуже трајала ојачајте ивице тако што ћете их ушити са комадом конца одговарајуће боје.

Украшавање: На крају, можете корпу украсити по жељи бојама, тракама или другим украсима. Најбоље од свега је што величину, облик и изглед можете прилагођавати сопственим жељама и потребама.

 

Драгана Петровић

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish