Image Alt

ХИТОН – ЈЕДНА ОД НАЈВЕЋИХ ХРИШЋАНСКИХ СВЕТИЊА

ХИТОН – ЈЕДНА ОД НАЈВЕЋИХ ХРИШЋАНСКИХ СВЕТИЊА

Ако постоји честица небеског и божанског у овом данашњем свету онда је то свакако Хитон Христа Господа. Часна риза, како је још зову, је једна од највећих светиња хришћанског света

Шта је Хитон?
– Хитон је честица одеће коју је Господ носио за време свог овоземаљског живота пре 2.000 година. То је најфинија и најквалитетнија тканина коју је изаткала сама Богородица, мајка Божја својим пречистим рукама. Тканима је без иједног шава направљена од фине, танке камиље длаке. У свету постоје само три овакве светиње. Једна је негде у Немачкој, друга у Грузији, а ова се чува у Русији и сматра се највреднијом, јер је овај Хитон Христ носио у време свог овоземаљског страдања и натопљена је његовом крвљу – каже отац Емил Миловановић, свештеник при храму Рођења светог Јована Крститеља на Петловом брду. Током свог путешествија по Србији ова светиња је обишла многе храмове, на хиљаде верника је целивало, многи су се молили за здравље, тражили спас и опрост. Драгоцени комад тканине велик тек неколико милиметара чува се испод стакла у златној кутији.

Према предању Богородица је изаткала три хитона за свог сина – први је носио када је био дете, други као младић и трећи током страдања. Баш трећи био је изузетне лепоте, а задивио је чак и невернике. Да га не би цепали римски војници су бацали су коцку коме ће припасти. Тако је Хитон постао и остао симбол целовитости и јединства цркве, државе, друштва, породице, људи у хришћанству кроз целу историју. За Хитон се везују бројна исцељења и чуда, нека су забележена и у Библији, али једно је сигурно – ко верује њему се чуда и догађају.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish