Image Alt

Филигрански укус вина и тајна манастирских резерви

Филигрански укус вина и тајна манастирских резерви

Три Filigran Reserve,потпуно нова сортна линија вина из Винарије манастира Буково доноси врхунски квалитет и доживљај, али и један веома мудар потез. Уместо да пожуре с изласком на тржиште Filigran вина ЦCabernet Sauvignon Reserve, Game Reserve i Merlot Reserve, црвених винских драгуља из бербе 2019, у манастиру су одлучили да сачекају.

Истина, у једном тренутку почетком 2022. године појавио се Filigran Merlot 2019 и намах изазвао одушевљење свих који су га пробали. Али, убрзо је уследила одлука да се сва вина из бербе 2019 задрже у подруму, укључујући и мерло који су повукли из продаје.

– Берба 2019 била је специфична, видело се то већ у винограду. Нисмо радили ништа посебно другачије у односу на раније, тачније од 2017. године од како радимо органски винограде. Берба је била нешто каснија, уз доста сунца. И дала је добра вина код свих у Неготинској крајини – прича отац Платон који у манастору ради као подрумар.

Вина су рађено на идентичан начин као и она из две претходне бербе. Здраво, потпуно зрело грожђе са помало суварка измуљано је. Коришћен је винобран, вршено потапање кљука 40 дана, вина су затим одлежавала у мешавини нових и старих буради од српског храста запремине 225 и 500 литара.

 

Илустрација: Виногради манастира Буково

По завршетку производње подрумар и технолог су закључили да вина имају огроман потенцијал, али потврда је стигла нешто касније.

– Тек кад смо урадили анализе, кад смо видели колики су екстракт и алкохол, разумели смо да имамо нешто потпуно другачије. Добио сам помало и критику од наших старешина због високог алкохола који је дохватио и 16,5% чак 17%, али понављам, ништа посебно нисам радио а одскочило је тако. Одлучили смо да такво вино треба додатно да одлежи у подруму како би било посебно па решили да га повучемо и касније пласирамо као резерву – завршава Платон.

У међувремену прошло је много озбиљних винских познавалаца кроз манастир и општи је консензус да се ради о несвакидашње комплексним винима која се изванредно носе са свим тим алкохолом, знатне пуноће и велике воћности.

Колекција Reserve, неких три до пет хиљада боца по етикети, биће доступна на тржишту од јесени, када је планирана и њихова промоција.

Извор: https://www.vino.rs/aktuelno/u-fokusu/item/4760-tajna-manastirskih-rezervi.html

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish