Трећи фестивал посвећен чесници
Цео децембар Гордана Бекчић, директорка Канцеларије за културну дипломатију, проводи на путу промовишући трећи по реду Фестивал божићног колача „Чесница”. До сада ова манифестација је одржана у Зрењанину и Неготину. Наредних дана фестивал гостује у Крагујевцу, Лозници и Бањалуци.
Посетиоци фестивала имају прилику да пробају божићни хлеб, као и остале ђаконије, које се припремају пред најрадоснији хришћански празник, као и да чују предавања или погледају изложбу о чесници или обредним хлебовима.
Гордана Бекчић не крије да је поносна што је своју идеју о промоцији чеснице претворила у регионални фестивал на пет локација у две земље, а почела је од једног локалног културног догађаја.
– Прве године фестивал посвећен чесници 2022. направили смо у Културном центру „Град”, у Савамали, у формату Деликатесног понедељка. Приказали смо 16 божићних колача разних нација. Поред српске чеснице, приказали смо карипски, руски, немачки, ирски, француски, чилеански божићни колач… Ове године повезали смо се с институцијама културе, с неколико музеја и имамо Караван божићног хлеба. Он иде од Баната преко источне Србије и Неготинске Крајине, па преко Шумадије. Онда прелази Дрину, одлази у Републику Српску и враћа се у Србију преко Саве и Дрине и завршава се 23. децембра у Подрињу. На ових пет локација представљамо и српско културно наслеђе и заједничку традицију бројних националних заједница које на овом простору живе у слози и миру – објашњава за „Магазин” Гордана.
Манифестација се одржава у локалним музејима, а посетилаца и учесника фестивала је све више. У Зрењанину су се представиле чланице 30 локалних удружења жена из Војводине и приказале божићне хлебове и колаче својих националних заједница. Др Александра Савић, музејски саветник Природњачког музеја, одржала је том приликом предавање „Биологија хлеба – како настаје хлеб?”
Илустрација: Чесница је више од хлеба, то је део традиције и културног наслеђа
У Неготину је у сарадњи с Музејем Крајине и Музејем рударства и металургије Бор направљена изложба одливака обредних хлебова.
– Главни учесници фестивала су локална удружења жена из свих крајева Србије која се баве чувањем културног наслеђа. Оне праве чеснице и остала народна јела. То је заправо њихова промоција. Оне представљају живо културно наслеђе на терену и мој циљ био је да их спајам – каже наша саговорница.
Гордана Бекчић подсећа да је циљ фестивала да се наша традиција сачува. Велики број младих одлази у иностранство и губи додир с обичајима и културним наслеђем, а обичаје и баштину треба сачувати, независно од тога да ли сте верник или не, верује наша саговорница.
Иначе, Гордана је још пре седам година почела да размишља каквим пројeктима би могла да чува традицију, а 2020. је основала и Канцеларију за културну дипломатију.
За хлеб се одлучила јер је он, како каже, један од највећих заједничких именитеља културног наслеђа свих европских народа. Међу њима божићни обредни хлеб заузима почасно место. И ту је наравно и наша чесница. Запитала се да ли у довољној мери чувамо, негујемо и преносимо овај важан заједнички образац нашег културног идентитета.
Тако је направила ауторски пројекат Фестивал божићног колача „Чесница” и заштитила га као бренд, пројекат и лого у Заводу за интелектуалну својину.
– Хлеб није само намирница, он је велики симбол. Нас Србе прати од гроба до покрова. У нашој традицији постоји обредни хлеб за сваки важан моменат у животу: од трена кад се дете роди, прохода, преко веридбе и венчања, слава па до тренутка упокојења. Због саме радости која прати Божић дошла сам на идеју да почнем с чесницом – каже наша саговорница.
Гордана Бекчић за себе каже да је предузетница и консултант за комуникације и односе с јавношћу, а по образовању филолог, културолог и доктор политичких наука. Завршила је српску и светску књижевност, па докторат на Факултету политичких наука на тему „Политичке и правне вредности САД у светлу америчке критичке мисли 19. века”.
Воли да каже да је основала удружење да би са својим сарадницима радила на неким темама које не може да добије као посао од клијената.
Један од њених пројеката је „Великанке српске културе (знамените жене српске историје и културе)” у Дому Јеврема Грујића, као партнера, који се реализује од 2022. године.
Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/573656/gastronomija/Cesnica-putuje-srbijom
ФОТО: Pixabay