Image Alt

Тамјан лечи и душу и тело

Тамјан лечи и душу и тело

Кажу да је мирис тамјана, настарији на овом свету, а са овом миришљавом смолом, трговало се чак пре 5000 година.

Данас, постоји кућа тамјана у Новом Саду, која има мисионарски посао да шири мирис за који се верује да растерује зле духове, а на посебном задатку је и Душан Трнинић који је сањао чиме треба да се бави.

– Ништа то није случајно, то је дошло на празник Светог Серафима Световског пре шест година и од тада бавимо се тамјаном. Да покажемо благодати тамјана и разлику између природног и оног вештачког миришљавог. Само на неколико места на свету, рађа ова чудесна миришљава смола, ко год је покушао да је премести и пресати, осушила се. Све врсте које постоје на Далеком Истоку, пронаћи ћете у Кући тамјана и то у џаковима, казао је Душан за РИНУ.

Он додаје да сваки тамјан има своју боји, мирис и укус. Не може бити плав, љубичаст или ружичаст, већ само у својој карактеристичној боји.

У зависности од дрвета ког потиче, он прима боју. Рецимо, тамјан који сам набавио у Судану је од дрвета Босвелија перифера, има балзамичан мирис и сличан је црквеном мирису који се доста користи. Тамјан из Индије, који потиче од дрвета Босвелија серата доста се користи у медицинске сврхе, од њега се праве капсуле које су јако добре за реуму и астритис – прича Трнинић.

Илустрација: Тамјан се користи за лечење чак и у исхрани

Према његовим речима, многи тамјани користе се у прехрани и тај стиже из Судана, који је највећи произвођач.

– Тамјан назван арабска гума, користи се у прехрамбеној индустрији, медицини. Користи се приликом прављења напитка кока коле, који се ставља због велике концетрације калцијума – истиче он.

Међутим, посебно место у Душановој колекцији заузима “краљевски тамјан”.

– Он је најскупљи и најквалитетнији тамјан који постоји у свету, једиствен је по томе што се јако пуно користи у арапским земљама на дворовима, јер има посебан мирис. Добар је за топљење камена у бубрегу или жучи и то је лек који је стар 2500 година – каже Душан.

Оно што је вредно у његовој колекцији свакако је сестра тамјана, највећи комад Смирне у Србији.

– Комад је тежак око два килограма и смирна је сестра тамјана, у народу је познато да је Господ добио злато, тамјан и смирну на рођењу од три мудраца, за дух, душу и тело – закључује Новосађанин.

Извор: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/naslovi/ovo-je-najskupli-tamjan-na-svetu-cudotvoran-lek-star-preko-2000-godina-dusan-iz#google_vignette

ФОТО: Freepik

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish