Image Alt

Смотра ручног рада Србије

Смотра ручног рада Србије

У конкуренцији више од 100 ручних радова од најфиније нецане чипке и надалеко чувеног змијањског веза са УНЕСЦО листе, у оквиру изложбе „Сто жена – сто минијатура“ коју је по седми пут организовала Етно мрежа, награђене су победнице и најбоље чуварке традиције у 2020. – Славица Васовић из Сомбора, Соња Јовићевић из Београда, Евица Ђурић из Великог Градишта, Данијела Јеринкић из Кикинде и Мима Дошеновић из Инђије.

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић истакла је да је сваки државник који је посетио Србију, од Америке до Кине, од Русије до Индије, Азије и Африке, добио радове ових жена, којих има у свим деловима света.

– Жене из руралних подручја често раде много више послова него што раде остале жене у Србији, раде и до 16 до 18 сати. Свака друга није запослена, а више од 60% њих нема право на пензију. Због ове статистике и свега лепог што видимо на овој изложби, треба још брже да радимо и помогнемо им да се додатно едукују, набаве потребну опрему и наставе да израђују ове дивне рукотворине – рекла је Михајловић.
Потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић рекао је да минијатуре одишу духом традиције и народне уметности коју протокол скупштине радо поклања у сусретима за страним делегацијама.
-Србија је земља која има необично богату и разноврсну културну баштину, а доказ за то је и званичан предлог УНЕСЦО-у да на листу светске културне баштине буду уврштена и три ћилима из Србије – пиротски, стапарски и сјеничко-пештерски. Посебно је важно што производња ових рукотворина доприноси економској независности жена и тако им обезбеђује могућност да имају више избора чиме ће се бавити – изјавила је амбасадорка Канаде у Србији Кати Чаба.

Председница Етно мреже, Виолета Јовановић каже да статистика учешћа аутора на изложби може да се поправи кроз програме обука и јавних радова и доношење закона о занатству који би подстакао већи број младих жена да овладају захтевним вештинама нецања, златовеза и керамике и тако себи обезбеде зараду и запослење.

Стручни жири који је изабрао овогодишње победнике чинили су: Анне Годфреy (супруга Амбасадора САД у Србији), Веран Матић (Самиздат), Златко Цветковић и Леонора Векић (Факултет Примењених Уметности), Саша Срећковић (Етнографски музеј), Гордана Гавриловић (Координационо тело за родну равноправност), Томана Граховац (Генерални секретеријат Владе) и Ђорђе Вукотић (НАЛЕД).

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish