Image Alt

Село у Србији пуно тајни

Село у Србији пуно тајни

У бајковитом селу Штава, изнад којег се поносно уздиже Панчићев врх, а испод којег је Луковска Бања са надалеко познатим чудотворним изворима термоминералне воде и даље живе потомци Саксонаца које је у 13. веку баш у ово забачено место надомак Куршумлије довео краљ Милутин.Данас у овом древном сеоцету са богатом историјом живи тек стотинак мештана од којих се већина бави пољопривредом, а свима њима је заједничко то што су за наше поднебље “чудне риђе пути” и са “чудним именима”.

Наиме, како је 2019. године објаснио Мирослав Јовић, познати туристички водич из тог краја, иако се у Штави ретко чује плач новорођенчади и у 21. веку у овом месту рађају се риђа деца, па је свима јасно, како објашњава, да клица германског племена у близини административног прелаза са КиМ још није уништена.

Саксонце је у Штаву довео краљ Милутин, а они су у то време важили за највештије рударе. Штавски рудници су у средњем веку били познати по богатству олова, злата, сребра и цинка, а потомци древних Саксонца, који су тада вадили руду, према предању и данас живе овде – објаснио је Јовић.

Илустрација: Девојчице из овог села најчешће добијају име Валина а дечаци Дмитар

 

Крај очуване цркве из 12. века, која се налази на самом улазу у село, наводи да је у Штави заиста време стало.

За разлику од осталих куршумлијских села, овде мештани носе имена која нису типична за наш крај. Девојчицама се даје име Валина, а дечацима Дмитар, што говори да мештани села нису заборавили своје претке – каже Јовић.
Бисер Штаве, Црква Светог великомученика Мине, од које застаје дах уздиже се над живописним крајоликом и вековима пркоси зубу времена, а како Јовић објашњава, управо ова светиња једина је у Србији која има камени кров:

На плочи изнад улаза у цркву стоји натпис да је саграђена и живописана за време пећког патријарха Пајсија и грачаничког митрополита Силвестера, који су деловали у 17. веку. Овај податак указује да је до 17. века првобитна црква по свој прилици рушена до темеља.

Испричао је и да је у порти живописне цркве пронађено око четрдесетак саркофага и мермерних споменика из Милутиновог времена.

Илустрација: Верује се да је краљ Милутин довео германске претке мештана овог села

МЕШТАНИ НЕ ВОЛЕ ДА СЕ СЛИКАЈУ

Нека, хвала! Ми не дамо да нам нико квари мир који постоји још само у нашој Штави! Драго нам је да сте дошли, да осетите оно “неописиво” због чега ми вековима не напуштамо наше село.

Осим по риђокосим становницима, село Штава је надалеко чувено и по скривеном благу краља Милутина, због чега баш у ово место и околину долазе многобројни проналазачи, који се надају да ће се дочепати богатства.

Наиме, легенде и народна предања о скривеном благу краља Милутина и напуштени римски рудници главни су покретачи златне грознице у селима око Луковске Бање.

Ретко ко од житеља Штава, Мрче и других села хоће јавно да прича о потрази за скривеним благом, али како су само кратко прокоментарисали, сигурни су да је оно ту негде.

Извор: https://www.dnevnik.rs/magazin/zanimljivosti/selo-u-srbiji-puno-tajni-vekovima-se-radaju-deca-cudne-ride-puti-i-s-cudnim

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish