Image Alt

Пресвлачење моштију туманских светитеља

Пресвлачење моштију туманских светитеља

Данас је у манастиру Тумене код Голубца велики догађај пресвлачење моштију туманских светитеља Светог Зосима и Јакова. Велика српска светиња смештена у голубачкој долини коју је народ од милоште прозвао Ђердапски Острог због многобројиних чудотворних исцељена данас је место где се сабира вели број верника из целог света како би присуствовали овом свечаном чину.
Како је једном приликом испричао архимандрит Димитрије, игуман Тумана пресвлачење моштију је најсвечанији дан у години. Бденије и читање акатиста почело је још у суботу увече а у поноћ молитве је читао владика Јустин.
Описујући како изгледа сам чин пресвлачења игуман Димитрије је рекао да се најпре ујутру, уз присуство више владика и верника, служи литургија. Потом се мошти изнесу у специјалној носиљци из кивота преносе у летњиковац, где се уз читање акатиста мошти пресвуку, и ношене на рукама свештенства и вернога народа бивају испраћене у испосницу Светог Зосима која се налази на тачно један километа од манастира.

Илустрација: Испосница Светог Зосима налази се на један километар од манастира

 

Мошти су у испосници до касних вечерњих сати где им се верни народ с љубављу поклања. Стара одежда се сече и поклања присутном верном народу. Испосница се налази уклесана у стени, а поред ње тече извор лековите воде за коју се верује да лечи многе болести, посебно обољења очију. Испосница је окружена шумом, а за тиховање и молитву светитељ је одабрао пећину у којој је уредио простор за живот и богослужење.
Не постоје писани трагови о настанку Тумана, али у голубачком крају и даље живи легенда о Милошу Обилићу, коме се приписује заслуга за настанак ове светиње. Манастир је вековима познат по чудима, болесни оздраве, а многи парови су добили децу након молитви туманским светитељима.

Илустрација: Манастир Тумане је место многобројних Божјих чуда и исцељења

 

Пре неколико година је обновљена манастирска црква посвећена Светом Гаврилу и према речима Игумана Димитрија овде је Свети арханђел Гаврило у име Божје домаћин заједно са Светим Зосимом и Светим Јаковом, а монаштво је ту да у њихово име прима њихове госте.

Извор: Етносрб

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish