Image Alt

Прелепи ћилими отишли у Америку

Прелепи ћилими отишли у Америку

Традиционалне рукотворине изложене су у резиденцији амбасадора Србије у Вашингтону како би се у том граду промовисале лепоте нашег наслеђа

Промоција нашег наслеђа и јачање имиџа Србије (Фото амбасада САД у Вашингтону)

Рукотворине са традиционалним мотивима које израђују жене окупљене у „Етно мрежи” изложене су у резиденцији амбасадора Србије у Вашингтону како би се у том граду промовисала Србија и лепоте њеног наслеђа. Како се наводи у саопштењу „Етно мреже”, ћилими, чарапе, тканице, јелеци, јастуци и простирке, иначе препознатљиви елементи културног наслеђа Србије, које су израдиле чуварке традиције под окриљем те асоцијације, украс су резиденције амбасадора Србије у Вашингтону, који сваком посетиоцу „причају” неку од традиционалних прича нашег народа.

Амбасада Србије у САД је у сарадњи с „Етно мрежом” одабрала елементе за поставку и за високе званице организовала вођену туру кроз изложбу с циљем промоције нашег наслеђа и јачања имиџа Србије у САД.

„Стална поставка рукотворина у нашој резиденцији у Вашингтону резултат је дугогодишњих напора ’Етно мреже’ у оквиру ’Иницијативе 1.000 жена’, коју спроводимо у сарадњи с НАЛЕД-ом и владиним Координационим телом за родну равноправност”, рекла је председница „Етно мреже” и директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

Она је истакла да је циљ јачање угледа Србије у свету кроз опремање наших амбасада елементима за изложбене поставке и рукотворинама као дипломатским поклонима. „На тај начин промовишемо оно најлепше из наше земље, и уједно стварамо извор прихода за жене широм Србије које израђују рукотворине и доприносе очувању културног наслеђа”, рекла је Јовановићева и додала да су драгоцени савезници у подршци женама које се баве израдом рукотворина, а тиме и промоцији мотива из Србије, и супруге страних дипломата са боравком у Београду. Међу њима се истичу супруге амбасадора Канаде и шефа Европске инвестиционе банке, као дипломатских покровитеља иницијатива „Етно мреже” – занатских колонија и изложби минијатура.

Вредновању нематеријалног наслеђа доприноси и одговорна привреда, која често користи рукотворине као пословне поклоне.

Изложба фотографија српских народних ношњи

(Фото Амбасада САД у Вашингтону)

Током викенда, у резиденцији српског амбасадора у Вашингтону организована је и изложба фотографија српских народних ношњи, ћилима и рукотворина из приватне колекције Биљане Реган. Пореклом из Шапца, Биљана Реган данас живи и ради у Мериленду и већ више од једне деценије предано и с љубављу прикупља, конзервира и негује српско културно и уметничко наслеђе – народне ношње, старине и предмете домаће радиности из читавог нашег региона, спајајући их у збирку јединствену на америчком тлу, која тренутно броји више од хиљаду експоната. Установила је и међународно Удружење за очување балканске културе и традиције у САД, где је са својим члановима из Србије и других земаља до сада организовала на десетине изложби, модних ревија и манифестација широм САД, на којима редовно представља и промовише српски и балкански фолклор.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/583909/Cilimi-preleteli-Atlantik

Фото Амбасада САД у Вашингтону

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish