Image Alt

Народ се окупља на откопаним остацима светиње

Народ се окупља на откопаним остацима светиње

Велику светињу која се пет векова налазила испод земље, пронашли су мештани села у срцу Шумадије. Житељи Каменице код Крагујевца откопали су темеље цркве Кастун и гробове монаха који су се налазили око саме светиње. Од тог тренутка, бројни ходочасници долазе на то место, како би се поклонили и умили лековитом водом на Дикановцу.
– Ову светињу саградио је Радич Поступовић пред сам Косовски бој, одакле се војска причестила и кренула у рат. Због тога су били добри борци и Турци су, знајући то, срушили храм, а монаси су се повукли у садашњи манастир Враћевшницу код Горњег Милановца. Петсто година је ова светиња чамила под земљом и причало се да на том месту постоји манастир који су звали “Црквине”, – казао је за РИНУ, Горан Милић мештанин овог села.

Са доласком нових технологија, на иницијативу мештана и у сарадњи са Заводом за заштиту споменика, ово археолошко налазиште је пронађено. – Чланови породице Пљакић су заједно са институцијама из Крагујевца пронашли локалитет ове цркве, а сами радови на ископавању зидина трајали су око две године. Једном приликом нас је посетио и владника Јован, рекавши да је ово “српска Мека”, с обзиром да је након бурне историје на овим просторима нешто пронађено после пет векова, и да се истина не може сакрити, рекао је Горан.

Он тврди да има још нових сазнања о ктитору светиње у коју поново долази верни народ.

– У то време Срби су били племићи и Радич Поступовић био је на двору Цара Лазара заједно са Стефаном Деспотом, где су се заједно играли као деца, док је његов отац учествовао у боју на Косову.

Михољдан- дан када славимо Светог Кирјака

Након овог необичног археолошког открића, мештани истичу да им је сада коначно јасно, зашто се ово место од кад знају за себе зове Црквиште, а на овом месту деценијама се организује посебна светковина.

– Организујемо манифестацију где је сав оброк бесплатан, само се пиће симболично плаћа, али донације иду у хуманитарне сврхе, које смо одлучили да упутимо манастиру Враћевшница, чији је конак страдао у пожару, а многи од нас годинама су тамо ишли да преломе славски колач, додаје Горан.

Извор: https://lepotesrbije.alo.rs/kultura/vesti/58324/otkopali-veliku-svetinju-kod-kragujevca-posle-pet-vekova-i-sada-je-to-mesto-gde-se-okupljaju-vernici/vest?utm_source=Facebook&utm_medium=Social&utm_campaign=alo_fb&fbclid=IwAR2e5QFsCMlXYesYJF5aIpjbmCYqMB12EzHFG_pENOXaLmi7C6lmY5tLsEI_aem_AaVM8fIBjfS6VEj0pVPzwg5d00ejQFErZlQy6QnzCh1L1Yl2r43ubor2qMKbSTMg6y7-26_xaFfR2TAHArM870b8

ФОТО: Printsreen Youtube/ Шумадијски праг: Каменица РТВ Крагујевац

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish