Image Alt

Моравац 2.500 фолклораша у срцу Београда

Моравац 2.500 фолклораша у срцу Београда

У великом дефилеу 20 културно-уметничких друштава из Републике Српске од Скупштине града Београда срело се на Тргу републике са играчима 30 фолклорних друштава из Србије који су наступали на платоу на Калемегдану. Више од две и по хиљаде фолклораша заиграће „Моравац“ на централном београдском тргу.

Као облик народне игре, коло је 2017. године, на предлог Центра за истраживање и очување традиционалних игара Србије, Факултета музичке уметности у Београду и Ансамбла народних песама и игара Србије „Коло“, уписано на Унескову листу Нематеријалне културне баштине света.

Чланови културно-уметничких друштава су прошетали централним улицама Београда и срели се у Кнез Михајловој улици код фонтане. Потом су разменили заставе и заједно кренули ка Тргу републике.

Обе колоне културно-уметничких друштава су предводили баријактари, одевени у крајишке и шумадијске ношње. На тргу ће бити формирано коло које ће бројати више од две и по хиљаде људи.

Фолклораши су одиграли Моравац, најраспрострањенију и најпознатију народну игру чији су кораци свима добро познати и баш због тога, је ово коло 2017. године заштићено и уписано на Унескову листу нематеријалне културне баштине.

Здравицу песника Љубивоја Ршумовића говорила је првакиња Народног позоришта РС Дана Полетан, а Мисли о отаџбини Петра Кочића глумац Народног позоришта из Београда Небојша Кундачина.

Нумеру Српске земље извели су Милица Досковић и Марко Качаревић, а скуп се завршио пуштањем песме Ово је Србија и налетом пет авиона миг-29 Војске Србије.

Извор: https://www.rts.rs/magazin/zivot/5462007/svesrpski-sabor-kulturno-umetnicka-drustva-kolo-trg-republike.html

ФОТО: Printscreen РТС

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish