Image Alt

Манастир Руденице чува кости жртава турског зулума

Манастир Руденице чува кости жртава турског зулума

ПРЕЛЕПИ манастир Руденице код Александровца изграђен је почетком 15. века, али о страшној судбини верника, који су страдали у време турског ропства, сазнало се тек 1959. године, и то случајно. Радници су копали земљиште за манастирски виноград.

– У порти, источно од олтара данас лежи велика камена плоча, чији текст обавештава да су овде сахрањене кости бројних жртава турског зулума, почињеног за време неке манастирске свечаности – напомиње Адам Стошић, хроничар Крушевца и околине.

Илустрација: Манастир је саграђен почетком 15. века и посвећен је Светом Илији

Више детаља о страшном догађају дао је чувени епископ жички Николај Велимировић, чијом заслугом је манастир обновљен 1936. године. Штампа је извештавала о литургији поводом освећења храма, спомињући да је посебно истакао догађај из прошлости, када су верници “протерани од Копаоника”.

– Турци су посекли сав тај народ и жене и нејаку децу, па су потом запалили цркву. Ретко је наћи гробље тако велико као гробље код овог манастира – навео је у беседи епископ Николај.

Место страдања верника није и једини разлог због чега треба посетити овај изузетан манастир, који је према ктиторским записима подигао властелин деспота Стефана, Вукашин, са супругом Вукосавом. Њихове фреске су на јужном зиду цркве поред фресака деспота Стефана и брата Вука, на западном зиду.

Грађевина припада Моравској школи, има сажети триконхос са једном куполом и каменом пластиком на прозорима и порталу. Иако је манастир дуго био у рушевинама, очувано је доста фресака. Име зографа Теодора забележено је на зиду олтара.

Извор: https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1272289/kopali-zemlju-vinograd-pronasli-kosti-pobijenih-srba-kod-ovog-manastira-bilo-18-rovova-ostacima-nastradalih-vernika

ФОТО: Дом културе Александровац/ Printscreen Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish