Image Alt

Коло српских сестара: 120 година хуманости без премца

Коло српских сестара: 120 година хуманости без премца

КОЛО српских сестара у Крушевцу слави невероватних 120 година рада.Крушевљанке племенитог срца окупиле су се одмах после оснивања Кола у Београду, давне 1903. године, са жељом да “помогну српској браћи у неослобођеним крајевима Србије”.

Прва председница Кола била је учитељица Љубица Чаревић Јаковљевић, а седиште Кола било је у згради преко пута Куће Симића, коју им је даривао извесни гвожђарски трговац Ђорђе Маринковић 1908. године. Ту су и данас.
– У време балканских ратова, Коло у Крушевцу има око 100, а по завршеном Првом светском рату – 196 чланица – наводи Славица Давидовић у споменару Кола српских сестара из 2007. године. – Између два светска рата, многе чланице активне су и у новим хуманитарним друштвима “Кнегиња Љубица” и “Кнегиња Зорка”, а њихови супрузи, угледни Крушевљани, основали су Друштво угурсуза, намћора и баксуза “Добра нарав”.

Давидовић даље подсећа да је Коло на врхунцу било у време председнице Наталије Браловић 1928. године, чији је супруг обешен као родољуб у касарни “Цар Лазар” 1916.

– Отворено је забавиште, ђачка трпеза за сиромашне и много других ствари – напомиње Давидовић. – И поред забране окупатора чланице Кила радиле су током Другог светског рата, а друштво је престало са радом 1945. године, када је забрањено, а чланице биле проглашене за непријатеље народа и одузета им је сва имовина.

оло српских сестара у Крушевцу обнавља свој рад 24. јула, 1992. године и од тада неуморно помаже страдалима у ратовима на простору бивше Југославије, расељеним и болесним лицима, обележава дане духовности и вере, организује пригодне изложбе и бројне хуманитарне акције. Добитнице су многих признања.

У суботу славе велики јубилеј и поново су тамо где су најпотребније. Ликовну колонију и сусрет са песницима организују сутра од 10 до 16 сати у Дому за децу и омладину “Јефимија”. Шта су све постигле и колико значе Крушевцу, моћи ће да се види на ретроспективној изложби фотографија и архивске грађе “Снага доброте” у Народном музеју, 25. октобра, од 19 сати.

Извор: https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1293497/bile-zabranjene-posle-drugog-svetskog-rata-ali-nisu-predale-kolo-srpskih-sestara-ovom-gradu-postoji-neverovatnih-120-godina-foto

ФОТО: Printscreen Youtube/ Телевизија Храм

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish