Image Alt

Колико кошта посна слава?

Колико кошта посна слава?

Божићни пост је званично почео, а православни верници почели су да се припремају за празновање рођења Исуса Христа, па тако и све славе које нам следе у периоду од 28. новембра до 6. јануара, у домаћинствима која их обележавају и славе, требало би да то чине посном трпезом. За једну такву, потребно је, показује рачуница, чак 60.000 динара!

Имајући у виду сва поскупљења која су нас задесила у протеклом периоду спремање посне славе код куће кошта знатно мање, у односу на то ако се одлучите да наручите храну из ресторана.

Међутим, оне домаћице које, ипак, одлуче да припремају славу за, отприлике, 20 гостију, за рибљу чорбу морају да одвоје од 2.500 до 3.000 динара, уколико се спрема од шарана или ослића. Такође, на трпези се увек нађе и посна сарма са рибом и поврћем, а њена припрема кошта до 3.000, док рачуница показује да ће их пребранац коштати око 2.000 динара.

Оно што је неизоставан део посне трпезе је и пржена риба, попут шарана и ослића, која би за тај број гостију коштала од 7.000 до 10.000 динара. Ако би се вредне домаћице одлучиле да саме припремају и славски колач и жито, то би их заједно изашло око 300 динара, док када је реч о дезерту, односно ситним посним колачима, једна врста ће вас стајати од 800 до 1.000 динара, али за тај број гостију би требало припремити бар четири врсте, што би у збиру износило око 4.000 динара, док би једна торта од три килограма коштала око 2.000 динара.

Неизоставан део је и пиће, које укључује разне сокове, вина и ракије, а нека просечна потрошња за све то достиже и 12.000 динара.

Илустрација: У зависности од буџета бираћете и врсту рибе за славу од уобичајеног шарана до бранцина

 

Домаћица Ката, која сваке године сама припрема гозбу за славу коју слави открила нам је колико јој је времена потребно и на који начин може да се уштеди:

– Увек кренем са припремама бар седам дана раније. Да се разумемо, слављење славе уопште није јефтино, али мислим да је свакако повољније купити намирнице и спремити, него наручивати по ресторанима. Зато људи све чешће и смањују број гостију, јер не могу финансијски да испрате. Исто тако, постоји много случајева домаћинстава где за ручак припремају посно, а за вечеру се омрсе прасетином, што је и ван традиције, а и ван сваке памети – закључује она.

С друге стране, оне домаћице које немају довољно времена за спремање све хране, која изискује много дана непосредно пре славе, одлучују се за куповину свих потребних специјалитета, али пролазе много скупље.

Тако, рецимо, цена припремљеног ослића за 20 гостију износи нешто више од 14.000 динара у збиру, док је посна сарма 1.300 по килограму, што би за овај број гостију износило око 13.000 динара, а посни пребранац је 1.300 за исту количину.

Најзад, ако наручите посне ситне колаче, то ће вас коштати око 2.300 динара по килограму. Када бисмо рачунали за сваку званицу око 200 грама колача, то би вас изашло приближно 10.000 динара. Уз то иде и бар једна посна торта, која стаје између 1.400 и 1.600 динара по килограму, што је 4.800 динара за три килограма.

Илустрација: Посни колачи су обаваезни и на посној славској трпези

 

Жито за славу ће на крају изаћи око 900 динара, док славски колач у пекарама кошта од 700 до чак 2.000 динара, у зависности од тога где и какав желите да купите.

На крају, спремање славских специјалитета код куће у крајњем збиру износи око 40.000 динара, а наручивање и куповина све хране у неком од ресторана ће вас изаћи најмање 60.000 динара.

Извор: https://biznis.kurir.rs/novcanik/4302810/evo-koliko-kosta-spremanje-gozbe-za-posnu-slavu-ljudi-sve-cesce-smanjuju-goste-jer-ne-mogu-finansijski-da-isprate

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish