Image Alt

Како да отерате зло: Ово су обичаји на Велики петак

Како да отерате зло: Ово су обичаји на Велики петак

На Велики петак, најтужнији дан у хришћанству, домаћице се од раног јутра баве фарбањем јаја.

Она су од најстаријих времена била симбол рађања и победе на смрћу, па је то један од разлога зашто се припремају за Ускрс.

Једно предање каже како су стражари, чувајући Христов гроб, јели печену кокошку, а уплашеном другу се смејали уз речи: “Христ ће да оживи кад ова печена кокошка снесе црвено јаје па полети”. У том тренутку се баш то и десило, а и Христ узнео ка небу.

У другој причи, Марија Магдалена је понела цару Тиберију корпу јаја, а он јој рекао како васкрење није могуће баш као што ни јаја не могу да промене боју. На то је она изговорила “Христос васкрсе”, а јаја у корпи постала црвена.

 

Илустрација: Црвена јаја симболизују невино проливену Христову крв

У Србији се, по обичају, прво јаје увек фарба у црвену боју, а народ верује да симболизује невино проливену Христову крв. Оно се чува као “чуваркућа” и штити здравље целе породице.

На Велики петак једе се посна храна, не раде се тешки послови, а жене се не хватају игле и конца. Дозвољено је мало почистити кућу метлом, а после тога се метла баца и верује се да се тиме избацује све зло из куће. Тог дана се у цркви не служи литургија, осим када се Велики петак поклопи са Благовестима. У кућама се не пушта музика и нема весеља.

Извор: https://www.dnevnik.rs/drustvo/obicaji-na-veliki-petak-farbaju-se-jaja-jede-posna-hrana-evo-kako-se-tera-zlo-iz-kuce-29-04

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish