Image Alt

Златни мотиви Хомоља: Почела Прва колонија плетиља у Кучеву

Златни мотиви Хомоља: Почела Прва колонија плетиља у Кучеву

Хомољски мотиви су годинама неговани и сачувани од заборава и они ће бити инспирација Прве колоније плетиља у Кучеву која је почела данас. Манифестацију је организовало удружење Етно мрежа, у партнерству са НАЛЕД–ом и Coca Cola HBC Србија, а подршку упошљавању жена на селу, кроз израду пословних и дипломатских поклона из Србије, даје Министарство културе и Координационо тело за родну равноправност.

–Културно наслеђе није само лепота наших простора већ се показало и као важно у настојањима да запослимо многе жене које се баве израдом рукотворина, а које на тај начин могу да зараде и допринесу побољшању како свог, тако и живота својих породица– рекла је министарка културе Маја Гојковић и најавила да ће ускоро бити расписан нови конкурс у овој области за који је опредељено девет милиона динара.

Илустрација: Министарка културе Маја Гојковић најавила је нову финансијску подршку

 

Колонија је посвећена техници плетења мотива са рукавица и чарапа из овог краја, и на том захтевном задатку у колонији су се окупиле најбоље плетиље из Лесковца, Панчева, Новог Пазара, Сремске Митровице, Књажевца, Великог Градишта, Кладова, Ваљева и Лознице.

–Колонију организујемо у славу важних јубилеја који чувају наше наслеђе – 55.хомољски мотиви, манифестација која слави наслеђе Хомоља, и 20. колонија Етно мреже, која ове године обележава 20 година од оснивања у Новом Саду уз подршку УСАИД-а – рекла је Виолета Јовановић, председница Етно мреже и извршна директорка НАЛЕД–а.

Илустрација: Светислав Атанасов, Coca Cola HBC Србија

 

Она је истакла значај подршке неговању нематеријалног културног наслеђа и традиционалних знања које треба очувати и пренети наредним генерацијама.

–Конкретан механизам за чување и преношење знања су и колоније у традиционалним техникама које организујемо као редовну активност која окупља стручне предаваче и етнологе и врсне чланице занатских удружења широм Србије које имају прилику да у колонијама унапреде вештине или стекну нова знања за даљи рад – додала је Јовановић.

Илустрација: У сржи Хомољских мотива налази се очување и преношење богатог културног наслеђа

 

Колонију су првог дана посетиле представнице дипломатске заједнице у Србији које су имале прилику да разговарају са женама које израђују традиционалне рукотворине, те да се упознају са туристичким потенцијалом и природним лепотама овог краја. Делегација је сведочила играма на штулама и сплету Влашких игара.

-У сржи Хомољских мотива налази се очување и преношење богатог културног наслеђа – рекао је председник општине Кучево Иван Рајичић.

–Као поносни члан локалне заједнице у Кучеву, која је дом наше газиране воде Роса Хомоље, подржавамо вредне жене које чувају традицију плетења. Надам се да ће Кучево наставити да привлачи више људи, који овде могу доживети предивну природу и топло гостопримство – закључио је генерални директор Coca Cola HBC Светослав Атанасов.

Илустрација: Игра на штулама

За све додатне информације можете да се обратите координаторки за односе са јавношћу Сањи Шојић (0631146474, s.sojic@naled.rs)

Извор: Етносрб/НЕЛЕД

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish