Заборављена јела наших бака
Mало сира, мало брашна — и један свет који је мирисао на кућу.
Није се у бакиној кухињи питало колико грама брашна иде у кору, није било дигиталних вага, миксера. Ни мањка ни вишка, ни декорације. Било је укуса, реда и поштовања према сваком зрну соли.
Када би се пекла проја, знало се да ће кућа мирисати на сигурност. Када се поједе још врућ качамак, није се говорило да си срећан — само си ћутао и гледао кроз прозор. Када се некоме сервира слатко од трешње у тананом тањирићу, знало се: тај је добродошао.
Цицвара
Тешко ју је објаснити онима који је никад нису јели. Није то каша, није прилог, није чорба. То је — утеха. Кајмак и кукурузно брашно у дубокој шерпи, мешано дрвеном варјачом на тихој ватри. Када на врху почне да се хвата златна кора, зна се да је готово.
Таранад
Бела, ситна, помало груба под прстима. Тарана је летња игра и зимска супа. Правила се кад има времена, чувала кад га нема. Кувала се у сланој води с мало масти, мирисала као нешто што је неко већ волео пре тебе. Опет ће.
Пита с корама с руке
Пита која није развијана, него бацана преко шаке, па сушена на чаршаву. Пекла се у недељу, али никада двапут исто. Правила се са сиром, са зељем. Јела се прстима, а коре су крцкале баш онако како треба.
Рецепт: Старински колач с јабукама
потребно:
– 2 јаја
– 1 чаша шећера
– 1 ванилин шећер
– 1/2 чаше уља
– 1 чаша јогурта
– 2 чаше брашна
– 1 прашак за пециво
– 2 до 3 јабуке
– цимет и шећер по укусу
припрема:
све састојке, осим јабука, лагано умутити варјачом. Јабуке нарендати, умешати са шећером и циметом. У подмазан плех сипати пола теста, затим јабуке, па остатак. Пећи на 180 степени око 35 минута.
Уживајте, пријатно