Image Alt

Да ли има шта лепше од 13 манастирских звона када зову на службу

Да ли има шта лепше од 13 манастирских звона када зову на службу

МАНАСТИР Светог Луке у Бошњану код Варварина познат је по чудима и лепоти, али је од прошле године магичан и по звуку звона, који се из њега чује.

Руски ливци у Санкт Петербургу излили су црквено звоно тешко чак 15 тона, захваљујући двојици верника, пријатеља Срба. Звоњава се данас чује на раздаљини већој од 30 километара.Да ће се на овом светом месту чути “царско руско звоно” биле су пророчке речи старца Тадеја Витовничког. Остале су и записане. Како је „Новостима“ посведочио потоњи епископ хвостански Алексеј, викар Патријарха Порфирија, да се “овде хода по костима мученика”, говорио је мудрац Тадеј, мисливши на кости страдалника, Срба и Руса, који су погинули 1810. у Варваринској бици против Турака.

Звоно је прошлог октобра освештао Патријарх Порфирије.

Уз неимарске подухвате обнове манастира, бошњанска светиња, која је постојала и у 14.веку, последњих година добијала је звона. Сада их је на Кнежевој кули осам, а у оквиру целог манастирског комплекса чак 13.

Млати паре на корову

Звона су само нека од драгоцености манастира, који је подигнут на дивљен купињаку, поред великог записа. Монаси чувају иконе Пећке Крснице и Христа Спаситеља у припрати Цркве Светог Луке, осликане у Пећкој патријаршији, икону Богородице Тројеручице допремљена уз благослов из Хиландара, икону Богородице Млекопитателнице живописана у Кареји и икону Богородице Владимирске.

Ту су и мошти светих у кивотима од трешњиног дрвета, свете сасуде, неке рађене у филиграну, стара јеванђеља, крстови, свећњаци, црквене заставе. Манастир има богату библитеку,летњиковац,конак. У манастирском кругу је и јединствено гробље од старих надгробних споменика и 130 крстова из Почековине. На стотине вернике долази на ово свето место у Бошњану. Звона се чују и у суседним селима.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish