Image Alt

Гуча у бројкама: Највећа трубачка фешта на свету

Гуча у бројкама: Највећа трубачка фешта на свету

Гуча фестивал одржаће се ове године од 9. до 13. августа у организацији Општине Лучани, КЦ Гуча, ТО Драгачево и Скајмјузика. Фестивал је подељен на Предсаборске дане, када ће наступати Ацо Пејовић (09. август) и Александра Пријовић (10. август) и 62. Драгачевски сабор трубача, који ће се одржати од 11. до 13. августа.Најпознатија трубачка смотра на свету, Драгачевски сабор трубача, више од шест деценија одржава се у колевци српске трубе – Гучи, а ово су неки од података које сигурно нисте знали. Драгачевски сабор трубача настао је давне 1961. године (16. октобра), а за титулу најбољег борила су се четири оркестра из села у околини Драгачева. Ове године Сабор слави своје 62. издање, а за престижне награде у сениорској категорији такмичиће се 16 трубачких оркестара.

Правила налажу да пласман на финално такмичење могу остварити победнички оркестри из пет предтакмичарских центара: Ковачице, Бољевца, Златибора, Котраже и Сурдулице.

Трубачки оркестри наступају изводећи две нумере својствене стилском изражавању у свом крају. Музицирање је префињено и савршено, јер понети титулу прве трубе у Гучи, сан је сваког трубача.

Саборска химна Са Овчара и Каблара, чије извођење следи након усклика Огласи се, огласи, прва трубо Драгачева!, означава званичан почетак Сабора, а њена историја дуга је више од 130 година. Настала је током ослободилачких ратова против Турака, а њено извођење од стране више од 200 трубача посебан је доживљај.

Поред химне, ту је и чувени саборашки поздрав: Свирај трубо, свирала задуго, за весеље и ни за шта друго, која је неизоставни део ове манифестације деценијама уназад.

Током трајања Сабора, Гуча постаје светски центар трубе и највећа трубачка светковина на свету. Због посебне енергије коју носи, а која се огледа у непоновљивој атмосфери, изобиљу музике, забаве, ића и пића, ова варошица из године у годину привлачи све већи број домаћих туриста, али и страних гостију из свих крајева света.

Ипак, рекорд је постављен 2010. године, када је Гучу посетило више од 700 хиљада гостију, а Сабор је трајао чак 10 дана!

Извор: https://www.rts.rs/magazin/muzika/5243130/guca-program-prenos-dragacevski-sabor-trubaca.html

ФОТО: Драгачевски сабор трубача / Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish