Image Alt

Цветање Тисе јединствен феномен на планети

Цветање Тисе јединствен феномен на планети

Ове године у периоду од 8. до 19. јуна очекује се цветање Тисе. У питању је јединствен природни феномен стар 200.000 година. Тачан дан зависи од временских услова и температуре воде и ваздуха.
Ових пролећних дана инсект водени цвет или код нас познат под именом тиски цвет дугачак једва између осам и 12 центиметара излази из ларве која је била дубоко у речном муљу три године и на површини воде
започиње свој љубавни плес. Током једног дана он се размножава, полаже јаја и у сумрак пада у воду и завршава свој животни век настављајући да плутају реком као малени пламенови.
Ови инсекти златно зеленог тела и црних очију који подсећају на вилинкоњице изласком на површину у великим ројевима формирају јединствен призор који одузима дах људима.

ЛЕГЕНДА О ЉУБАВИ
У Новом Бечеју постоји традиција окупљања љубитеља природе, али и других знатижељника који долазе да уживају у овом јединственом природном феномену. Могуће је пловити реком у ројевима ових инсеката или све посматрати са чарде на обали. Новобечејци верују да се тог дана гледајући цветање Тисе остварују љубавне жеље, па на обалу реке долазе и многи заљубљени парови у жељи да учврсте своју љубав, али и они који су сами а прижељкују да се заљубе. Цветање Тисе је феномен је који траје три до четири дана када милиони инсеката издижу из реке и лепршају у ројевима по површини воде, дуж читавог њеног тока.
Јединствени плес живота и смрти на Тиси претвара мирну и често лењу Тису у ужурбано место померања крила милиона инсеката наранџасто-ружичасте боје, па изгледа као да је сама површина реке посута цвећем. Верује се да је тиски цвет показатељ и колико је река чиста. Овај јединствени природни феномен догађа се само на два места на планети у Србији и у Кини.

Извор: ЕтноСрбија

ФОТО: ТОС Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish