Image Alt

Предности и мане сеоског туризма

Предности и мане сеоског туризма

 

Босна и Херцеговина има многобројне потенцијале, природна богатства, гостопримљиве људе и баш због тога је сеоски туризам велика шанса за ову земљу

Иако села обилују низом природних, али и других љепота, она су често запостављена те заостају за урбаним срединама. То је у неку руку и разумљиво јер млади све чешће одлазе, а такве средине остају празне и напуштене. Но, да ли сте се запитали које све предности са собом носи сеоски туризам? Више о овоме сазнајте у наставку текста.

Шта све нуди сеоски туризам?
Босна и Херцеговина има многобројне потенцијале, природна богатства, гостопримљиве људе, и баш због тога је сеоски туризам велика шанса за ову земљу. Но, сви ће рећи да је потребно много радити како би се сеоски туризам покренуо, односно оживио.

Иако су сеоска домаћинства чувари националног блага и културе, такви потенцијали нису довољно препознати. Тако се, на примјер, у руралном туризму може понудити смјештај, те укусна, традиционална домаћа храна.

Такође, предивна природа, пријатан амбијент, али и могућност за активан одмор су само неке од благодети и оно што посјетиоце сигурно највише привлачи код сеоских насеља.

Илустрација: сеоска домаћинства чувари националног блага и културе

Ево неколико најзначајнијих предности и карактеристика сеоског туризма:

Традиционалне кућице, али и луксузан смјештај – Иако је вјероватно прва асоцијација на викенд проведен на селу уживање у традиционалној кућици која одише духом прошлих времена, увијек се може пронаћи и нешто луксузнији смјештај, а у зависности од тога шта је то што вам треба у датом тренутку. Тако, на примјер, током љета расте популарност викендица, вила и етно-села који посједују базен.

Они који се баве овим видом туризма сигурно ће се потрудити да обогате своју понуду, те госту боравак учине што квалитетнијим. Ово је посебно популарно код домаћих туриста, који често и неколико мјесеци унапријед резервишу смјештај.

Смјештај у домаћинству – Поред смјештаја у викендицама, све чешће се може чути да је један од популарнијих видова сеоског туризма и смјештај у домаћинству.

Овај вид сеоског туризма је занимљив јер можете да бирате да ли желите ићи само у лагане шетње одабраним стазама и пређелима, или желите да га искористите активно, те се са домаћинима укључите у актуелне послове.

Предност тога је што сеоски туризам у домаћинству нуди аутентичне специјалитете припремљене на традиционалан начин, органску храну и сл.

Током зимских мјесеци, сњежни покривач ствара идиличну слику села тако да, у зависности од локације коју изаберете, можете чак уживати у скијању и санкању.

А кад се вратите из шетње дочекаће вас врућ хљеб, домаћи кајмак, пршут, домаћа ракија и ко зна шта све не. Звучи примамљиво, зар не?

Повратак природи – Поготово у периоду пандемије вируса корона могло се виђети колико су се људи окренули природи, те одлучили одмор провести у својој земљи, а како би уживали у свим њеним љепотама. Тако су нека мјеста постала дестинације које су пружале све што је потребно за одмор и уживање. Упознавши се тада са чарима сеоског туризма и уживајући у неистраженим љепотама, неки људи су одлучили да и убудуће проведу одмор у руралној средини, како би извукли максимум из боравка у природи.

Уз то, ево још неколико предности:

  • сеоски туризам креира нова радна мјеста,
  • развој туризма на селу ствара нове пословне прилике и представља нову шансу за младе,
  • туризмом се могу пласирати производи домаће радиности,
  • развој туризма би селу донио веће шансе за изградњу бољих путева и побољшање инфраструктуре.

Илустрација: Неопходно је побољшање путева и инфраструктуре 

 

Који су недостаци сеоског туризма?
Иако су бројне предности, с друге стране, постоје и мане сеоског туризма, а због којих се можда људи теже одлучују да покрену ову врсту посла. Ово су неке од њих:

*Инфраструктурни недостаци – Сеоска подручја често имају недостатке у инфраструктури, што подразумијева приступ води, електричној енергији или чак интернету, што може отежати боравак туриста.

*Сезонски карактер – Сеоски туризам може бити сезонски, што значи да се приходи и активности често концентришу само у одређеним периодима године, што може довести до проблема у функционисању, односно опстанку овог вида туризма.

*Недостатак разноврсности – Сеоски туризам може бити ограничен у погледу разноликости активности у односу на туристичке дестинације у урбаним срединама.

*Утицај на животну средину – Иако се рурални туризам често промовише као еколошки прихватљив, велики број посјета за посљедицу може имати негативан утицај на природну средину, укључујући ерозију тла и загађење.

Извор: https://www.nezavisne.com/zivot-stil/putovanje/Koje-su-prednosti-seoskog-turizma/815313

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish