Image Alt

Кад Млава заћути: Мистерија или природни феномен

Кад Млава заћути: Мистерија или природни феномен

Горњачка клисура, као и мање-више све у околини Хомољских планина, обавијена је мистеријом и легендама. А како нема научног објашњена за неке појаве, не преостаје ништа друго него да се уверите лично да тамо ипак има неке “магије”.

Продирући кроз планине Хомоља, река Млава изрезбарила је Горњачку клисуру. Она представља једини пролаз кроз монументални планински масив Хомоља и баш зато носи и назив “Капија Хомоља”. Клисура је позната, не само као чудо природе већ и јединствена ризница историјских споменика. У Горњачкој клисури, на пола пута између манастира Горњак и некадашње Митрополије, догађа се још једна необјашњива природна појава. На једном делу свог тока, река Млава се уопште не чује. Мештани ово место називају “Вода која ћути” и појаву објашњавају двема легендама. Прва говори о гласнику са Косова који је на овом месту саопштио народу вест о изгубљеној бици. У том тренутку све је занемело – и људи, и шума и река. И од тада се овде жубор Млаве више није чуо.

По другом предању, ово је место где је Кнез Лазар, у току лова уочи Косовске битке, срео испосника Григорија. Желео је да прича са њим, али Григорије није хтео да пређе реку. Због тога је разговор започет довикивањем преко гласне реке.

Када је Григорије увидео да је Лазар побожан човек упутио је молитву да се река утиша. Молитва му је услишена, а након разговора Кнез Лазар гради богомољу у Горњачкој клисури.

Извор: https://lepotesrbije.alo.rs/turizam/vesti/49804/neobjasnjivo-zasto-se-mlava-ne-cuje-na-ovom-mestu-je-reka-zanemela-kada-su-stigle-tragicne-vesti-sa-kosovskog-boja/vest

ФОТО: ТО Жагубица – ТОС/ Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish