Image Alt

Између два ентитета и пет месних заједница налази се Мајевица на којој сада развијају пет пројеката

Између два ентитета и пет месних заједница налази се Мајевица на којој сада развијају пет пројеката

На локацији Хумачко језера у месној заједници Горњи Хумци, која територијално припада општини Челић, уређен је простор око језера у циљу подизања нивоа туризма у поменутој месној заједници и на подручју ​цела Мајевица.

Иницијативу за сарадњу у области туризма на Мајевици покренуло је руководство пет општина Челић, Лопаре, Сапна, Теочак и Угљевик, а пројекат уређења по једне туристичке локације у свакој од наведених мјесних заједница реализује Одјељење за сарадњу Делегације Европске уније у БиХ.

Стефано Елеро, шеф Одјељења за сарадњу Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, изразио је задовољство данашњом посјетом Хумачком језеру, гдје је покренута прва од укупно пет иницијатива за развој туристичких потенцијала у локалним заједницама у Републици Српској. Отворен је крај Мајевице.

– Делегација Европске уније даје приоритет развоју туризма и одређених туристичких потенцијала БиХ, рекао је Елеро у изјави новинарима.

Додао је да ће Делегација Европске уније у Босни и Херцеговини увијек пружати финансијску и техничку подршку како би се остварили захтјеви и презентовали одређени потенцијали.

Начелник општине Челић Адмир Хрустановић изразио је захвалност Делегацији Европске уније на реализацији пројекта и изразио наду да је поменути пројекат један од почетака развоја туризма на Мајевици и у општина Челић.

– За овај пројекат добили смо 24.000 КМ и то је само почетни лимит за даља улагања у туризам на подручју општине Челић, закључио је Хрустановић.

– У пет месних заједница успешно је реализовано пет пројеката, а суштина приче је да Мајевица као подручје, које је административно подељено између два ентитета и пет месних заједница, треба да функционише као целина у туристичком смислу, истакао је Рад Савић. , начелник општине Лопаре.

Циљ је употпунити садржај како би туристи који долазе на Мајевицу остали неколико дана.

– Ако туриста дође на Мајевицу, за дан може да види потенцијал локалне заједнице, а овако нас петоро заједно, са једном компатибилном понудом, која је практично уобичајена, можемо да задржимо људе, да их заинтересујемо за посету. ова места где се могу наћи различите културе, традиције и народи, објаснио је Савић.

Он је додао да је општина Лопаре у наведеном пројекту добила средства за уређење изворишта сумпорне воде, које се налази уз пут Лопаре – Тузла.

Извор:

PET PROJEKATA U PET OPŠTINA ZA RAZVOJ TURIZMA MAJEVICE

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish