Image Alt

ЕКО ЕТНО СЕЛА – рај на земљи

ЕКО ЕТНО СЕЛА – рај на земљи

У питању је нешто слично, али ипак мало другачије. То је све популарнији спој уживања и очувања природе, тј. покушај да најбоље добијемо из окружења, а да га успут не нарушимо. У Србији је неколико домаћинстава која за себе кажу да негују симбиозу екологије и туризма и функционишу тако да не штете окружењу и самоодржива су.

Коштунићи
Еко село Коштунићи се угнездило у једном од најлепших крајева Србије, на јужној падини планине Сувобор, у делу рудничко-таковске нахије, поред пута Чачак-Ваљево и Горњи Милановац–Пожега.

Постоје две приче како је село добило име и нико не зна да каже која је права, ваљда зато што једна говори о природи, друга о људима. Зато их овог еко села гостима поручују да тамо људи чувају и воле природу. У оквиру села се налази фабрика био хране са производима уникатним по пореклу јер све сировине потичу из првог еко села Коштунићи, а препознатљиви су по врхунском квалитету и атрактивној амбалажи. Производи ове фабрике био хране су, између осталог, ракије од воћа, мармеладе и џемови, мед, сушене печурке познатих сорти, сушене шљиве и друго воће.

Над Коштунићима се налази Равна гора, место познатих историјских збивања, сачувано у својој исконској лепоти. Узвишења Видиковац и Бабина глава, Мокра пећина и други дарови нетакнуте природе су деални за откривање Србије.

У овом еко селу нуде пријатан боравак уз традиционалну српску кухињу и домаћу шљивовицу, као и мноштво могућности за регенерацију и релаксирање телесне и духовне снаге: пешачење, планинарење, пецање, излете.

 

Како стоји на сајту Еко села Коштунићи, боравак за минимунм две особе у њиховим вајатима и чардацима кошта за ноћење 3.000 динара по особи, а ноћење са доручком је 3.500 динара. Ипак, треба унапред проверити цене приликом заказивања будући да је могућа измена у дане празника.

У близини Златарског језера, у четинарској шуми саграђено је етно-еко село Вранеша. Поглед из њега допире право до Златарског језера, па ћете се будити с погледом на прозирно зелену језерску воду. У близини ће вам бити и Радоињско језеро, планина Златар и Увац.Цело село изграђено је од аутентичних материјала златарског краја: црног бора и камена. Овде ћете пронаћи традиционално српско огњиште, аутентичне конобе, традиционалне делове старих српских кућа, ресторан са огњиштем, етно-продавнице. Бистру и здраву пијаћу воду користићете из сопственог извора овог еко-села.

Модерни део еко-села чине изграђени објекти који су у складу са потребама савременог човека. Стога, ако желите потпуни одмор у Србији и опуштање, најбоље би било да посетите део овог села који је назван етно wеллнесс & спа. Сауна, руска бања, тапидарјум, собе за масажу, витал бар само су део онога што вас чека. У оквиру етно wеллнесс-а налазе се зимски базен у затвореном, као и летњи базен.Сва јела припремају се на отвореном огњишту и у пекари. Уживајте у дегустацији златарског сира, пите од хељде, пршуте, свадбарског купуса и другим укусним јелима. Љубитељи добре ракије моћи ће да уживају у квалитетној медовачи, јабуковачи, али и линцури која је природни лек.

Село Вранеша је саграђено у духу традиционалне српске сеоске архитектуре од аутентичних, еколошких материјала из златарског краја, као што су црни бор и камен. Дрво је премазано природном смолом, а све куће су покривене ручно цепаном шиндром. Постељина, рукотворине и детаљи у ентеријеру су ручно рађени уз стручни надзор етно тима.

Цене на Букингу показују да смештај за две особе, тј. ноћење у апартману у овом еко селу кошта од 5.800 динара.

Кедар
Смештено на планини Гоч на 12 км од Врњачке Бање, еко село Кедар нуди боравак у кућицама од кедра, четинара који не расте у Србији.

Кућице и споља и унутра одишу модерним линијама и целокупан садржај је од пуног дрвета, а мирис четинара испуњава кућице. Кедрово дрво је познато по многобројним здравим својствима, те зато домаћини поручују да боравак у оваквом амбијенту од неколико дана доприноси брзом побољшању здравља и имунитета. Свежина којом кедар одише брзо ће вас одвести у неку далеку мирну шуму, без буке, жамора градских улица и стреса свакодневице.

Сауна и топла када од кредровог дрвета у природном амбијенту ће ваша чула опустити и довести вас до потпуног одмора. У оквиру села су и базени са сланом водом, као и еко игралиште за децу.

Смештај у Кедар селу за двоје по ноћи са доручком кошта 65 евра. Смештај за децу до три године је бесплатан, а деца до 12 година плаћају ноћење 10 евра. У цену улазе сви садржаји овог комплекса.

Јасно је да у Србији још има простора за еко туризам, тј. за развој угоститељских домаћинстава која ће функционисати искључиво по принципима екологије и самоодрживости, али свакако је лепо што има помака на том пољу и што туристи могу да окусе макар део еко понуде и успут уживају у природи и традиционалним јелима.

Извор: https://nova.rs/magazin/putovanja/koja-su-eko-sela-u-srbiji-i-zasto-ih-vredi-videti-2/ 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish