Image Alt

Чаробни јастуци са етно мотивима

Чаробни јастуци са етно мотивима

Раскошна изложба јастука са хекланим мотивима, оживљавајући традиционалне вештине на јединствен начин премијерно је представљена београдској публици. Домаћин овог догађаја је Етно мрежа, кровна асоцијација произвођача рукотворина из целе Србије.

Ови јастуци, дело вредних жена из разних крајева Србије,тако су постала права уметничка дела а не само комади намештаја. Њихова прича сеже од шарених геометријских шара инспирисаних чувеним ћилимима из Пирота, Стапара и Сјенице-Пештера, до ручно израђених кићанки и деликатних цветних мотива. Ручно везене јастучнице не само да красе ентеријере најпрестижнијих београдских хотела, већ су постале синоним за традицију, елеганцију и топлину.

Илустрација: Ручно везени елементи попут цвећа и геометријских орнамената доносе ноту аутентичности 

У основи сваке хеклане јастучнице лежи богатство етнолошких симбола, а ручно везени елементи попут цвећа и геометријских орнамената доносе ноту аутентичности и изузетности. Не тако давно, везени јастучићи су чинили саставни део девојачке спреме, симболизујући срећу и просперитет породице.

Данас, они представљају не само декоративне комаде, већ и посебне поклоне који носе поруку традиције и елеганције. Златовез и плиш са софистицираним везом на ткању уносе додатну дозу луксуза и елеганције у сваки простор.

Илустрација: Лепота ручног рада од кога застаје дах

Декоративни и подни јастуци постају изванредни пословни или лични поклони, носећи са собом аутентичну ознаку порекла и поруку топлине. Њихова уникатност лежи у чињеници да чине декоративни елемент у пословним просторима, истовремено додајући ефектан детаљ у простору за пријем гостију и салама за састанке.

Ова изложба није само прилика да се диве лепоти ручно израђених јастучница, већ и да се открије прича о наслеђу и традицији која траје вековима.

Извор: https://magazin.politika.rs/scc/foto-galerija/127/heklani-motivi-na-carobnim-jastucima

ФОТО: Printscreen Facebook/Етно мрежа

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish