Image Alt

Старински рецепт за Божићну чесницу

Старински рецепт за Божићну чесницу

Православље које доминира источним хришћанством држи се изворних учења насталог у доба Исуса христа из времена неподељене хришћанске цркве. По овом учењу прослава Божића траје три дана. Први дан је најзначајнији и најбогатији разним обичајима. Постоје разлике и сличности прославе Божића код православних народа, чак у разлике у поједним крајевима исте земље, али је литургијски и молитвени део исти за све.

Поред печенице, најважнија је чесница – Божићни колач који се меси у част Исуса Христа и симболише његову повојницу. Сребрни или златни новчић у чесници симбол је злата којим је даривано Божје новорођенче. Чесница се ломи искључиво рукама и верује се да члан породице који пронађе новчић у свом комаду чеснице имати свакојаког берићета.
Поклањамо вам старински рецепт за Божићну чесницу која ће бити мекана као душа.

Састојци:

  • 500 г брашна
  • пола литре воде
  • пола коцкице квасца растопљеног у мало млаке воде
  • шећер „на врх“ кашичице
  • мало соли и уља
  • 1 новчић

Припрема:
Сви састојци се добро замесе, а вода се додаје по потреби.Тесто се остави да нарасте, а касније се испече у округлом плеху на 180 степени Целзијусових – око 40 минута. Пре него што се стави у рерну, можете чачкалицом исцртати шаре по тесту или од још теста направити пригодне облике. Како бисте проверили да ли је чесница готова, забодите виљушку или нож у средину, ако на њима нема теста – готова је.

Чесница може бити другачија у зависноти од краја где живите. На југу Србије, рецимо, под чесницом се подразумева бесквасна погача, која се прави дан уочи Божића и односи у цркву како би је свештеник освештао.

Извор: Етно Србија

ФОТО: Printscreen Youtube

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish