Image Alt

Пресвлачење моштију Краља Милутина

Пресвлачење моштију Краља Милутина

СОФИЈА – У Бугарској се, низом манифестација, обележава годишњица смрти српског краља Милутина, чије мошти почивају у Цркви Свете недеље у Софији и чији је култ у тој земљи јак још од 16. века. Краљ Милутин умро је 29. октобра, ове године обележава се 700 година од његове смрти, а годишњица ће бити обележена и 29. октобра, када тај датум обележава Бугарска, и 12. новембра када га обележава Српска православна црква. Амбасадор Србије у Бугарској Жељко Јовић за Танјуг каже да се сваке године у Софији 29. октобра одржава свечана архијерејска литургија и традиционално пресвлачење мошти краља Милутина.

Овог пута се, каже, Амбасада Србије у Софији укључила како би заједно са Митрополијом софијском обележила тај датум.

„Ове године биће одржана и литија, првобитно планирана по централним улицама Софије, али ће због епидемиолошке ситуације, она ипак ићи око цркве”, додао је Јовић.

Фото: портал Чудо

„По први пут обележавамо овај датум по оба календара. Тако ће и 7. новембра уследити вечерња служба у Храму светих Ћирила и Методија, у Горњој бањи. Тај храм назива се и Манастир светог краља, јер је по једном историјском извору Милутин 20 година боравио у њему. Затим ће, 10. новембра бити служена архијерејска литургија у Манастиру свете Петке у Владаји, јер се тамо налази један од кивота у ком су чуване мошти краља”, рекао је Јовић. Затим ће 11. новембра бити служена вечерња служба и опело, а дан касније, када СПЦ обележава упокојење краља Милутина, биће служена света архијерејска литургија.

Амбасадор истиче да је низ манифестација прави начин да се покуша да се обележи све оно што је краљ Милутин урадио за живота, да се покаже начин на који се он још поштује у српском и бугарском народу.

„Да ми, као амбасада, осветлимо улогу краља Милутина као споне која може да служи за даљи подстрек у развоју односа српског и бугарског народа, да у таквим стварима тражимо заједнички пут, на корист две државе и целог региона”, рекао је Јовић, преноси Танјуг. Он је додао да ће ове године изостати веће присуство верника, поштовалаца краља Милутина, због епидемиолошке ситуације, али ће свакако бити обележен дан упокојења краља Милутина, у сећање на њега и значај које његове мошти и данас имају.

Краљ Милутин, други син краља Уроша, један је од најзначајнијих српских владара, а дошао је на престо после абдикације старијег брата, краља Драгутина, који се повукао 1282. године. Милутин је водио бројне ратове при чему је проширивао своју власт дубоко на византијску територију, а његова моћ се огледа и у организацији државе, у великој војсци, одличној привреди и финансијама. Владао је 40 година и углед српске државе и народа довео до високог степена. Много је учинио и за културу српског народа, а градио је градове, летњиковце, нарочито на КиМ, подизао и даривао цркве и манастире, а градитељска активност праћена је развојем уметности, сликарства, књижевности и примењених уметности везаних за цркву и књигу. Зидао је болнице, унапређивао велика манастирска властелинства као економске ресурсе, ковао новац, отварао руднике.

Сваке године израђује се нова одежда, а она која се скида са моштију светитеља, последњих десет година се, уз благослов бугарског патријарха, додељује храмовима Српске православне цркве. Ове године одежда је предата Храму Светих апостола Петра и Павла у Неменикућама.

„Благословом нашег епископа шумадијског господина Јована и бугарског патријарха Неофита, присуствовали смо једном величанственом догађају. Један посебан догађај, јер ће од данашњега дана, надамо се, на трајном чувању бити изложена одежда Светог краља Милутина, верници ће се с великом вером и љубављу према Светом краљу молити Богу, па ето Господ је дао да ће наш Свети краљ, барем, кроз ову свету одежду, бити на неки начин у нашој парохији“, каже свештеник Новак Илић.

„Значиће много, прво духовно ће значити, онима који не могу да се поклоне лично моштима Светог краља Милутина. То је једна светиња, и кад се ми молимо Богу, Бог ће помоћи у сваком погледу и на свакоме месту“, рекао је отац Дамаскин, игуман манастира Наупаре.

Као и у протекле три године, након пресвлачења Светог краља у нову ризу и одежду, уприличена је и литија с моштима Светог краља Милутина, која је прошла централним улицама Софије.

Одежда краља Милутина уз Свету архијерејску литургију биће изложена 12. новембра у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Неменикућама на Космају, на дан када Српска православна црква прославља овог светитеља.

Краљ Милутин је као своју задужбину саградио манастир Бањску.

Краљ Милутин – владар најмоћније државе на Балкану

Краљ Милутин, литографија Анастаса Јовановића (Фото Википедија)

Паралелно са јачањем државе јачала је и Српска црква. Подигао је и обновио већи број манастира и цркава међу којима се издвајају Богородица Љевишка, Грачаница, Краљева црква у Студеници и његова задужбина Бањска.

Због својих заслуга за цркву је канонизован две и по године након смрти и проглашен Светим краљем.

Фото: портал Чудо, РТС

Извор:

ПОЛИТИКА, РТС 

Фото: Printscreen портал Чудо 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish