Image Alt

Лучиндан ће показати каква нас зима чека

Лучиндан ће показати каква нас зима чека

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ ЛУКУ: Наши стари су веровали – на Лучиндан ћемо сазнати каква нас зима чека

СРПСКА православна црква и њени верници данас славе Светог Луку, а многи српски домаћини своју крсну славу. Уз овог свеца и његов празник везују се многа лепа и занимљива народна веровања.

Свећа у славу Св. Луке

Светог Луку као заштитника лекара и медицинара данас слави лекарска професија, а православни верници верују да његове мошти имају чудотворну моћ да исцеле и најтеже болести. Сам Свети Лука лечио је бесплатно.

Наши стари некада су веровали да ће нам се баш на овај дан – Лучиндан казати каква нас зима чека…

Обичај је био међу српским домаћинима да на овај дан пусте овнове да нагнају овце. Уколико би се овца натезала би ил’ не би, наши преци су веровали да ће зима дуга, оштра и тешка. Уколико не би одбијале овнове, веровало се да зима неће бити дуга и да ће пролеће доћи раније. На овај дан су домаћини чашћавали своје чобане којима су носили пите – пазарице.

“Свети Лука, снег до кука”

И дан данас у народу се каже: “Свети Лука, снег до кука”, а веровало се и да ако домаћин на Лучинданско јутро порани у тор да обиђе стоку па види како стока тога јутра лежи, таква ће бити и зима – ако је подвила ноге, веровало се да ће зима бити оштра а година зла, а ако је ноге опружила, веровали су да их чека блага зима, добра година и још боља летина.

Извор: https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1297153/sveti-luka-slava-praznik-obicaji

Фото: АГРОПРЕСС

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish