Image Alt

Ево зашто се пости баш средом и петком

Ево зашто се пости баш средом и петком

Једно од врло важних правила у животу сваког верника јесте пост средом и петком. На ове дане пости се током целе године, изузев трапаве седмице, недеље након Васкрса.

Али, да ли знате због чега верници посте баш у среду и петак?

Сигурно сте и ви милион пута чули од некога да је петак дан за пост због деце, или да оба дана треба да посте родитељи, ради добробити свог потомства.

Ово је још једна у низу хришћанских заблуда.

Среда је посни дан јер је баш у среду Јуда издао Исуса Христа. То је догађај који је претходио његовом страдању и због тога је црква одредила среду као дан молитве и уздржавања од мрсне хране.

У петак сваки верник треба да пости, јер је то најтужнији хришћански дан – дан када је Исус Христ мучен и разапет на крст.

Свети Јован Златоусти каже:
– Кажеш да постиш. Увери ме у то својим делима. А која су то дела? Ако видиш сиромаха, удели му милостињу. Ако се нађеш са непријатељем својим, измири се са њим. Видиш ли на улици неко лепо лице, одврати свој поглед од њега. Дакле, не само да постиш стомаком, већ и очима и слухом, и рукама и ногама и свим удовима тела. Руке нека посте уздржавајући се од сваке грамзивости и крађе. Ноге нека посте тако што нећи ходити путевима греха. Очи нека посте тако што страсно неће посматрати лепа лица нити у зависти гледати на добра других људи. Кажеш да не једеш месо. Али, чувај се да не гуташ похотљиво очима оно што видиш око себе. Пости и слухом својим не слушајући оговарања и сплетке. Устима и језиком својим пости и уздржавај се од ружних речи и шала. Каква нам је корист ако не једемо месо и рибу, а уједамо и прождиремо своје ближње.

Сада више нигде не чујемо жамор, нити буку, спремање меса, нити, пак, ужурбаност кувара; све је то престало и наш град личи на часну, скромну и мудру жену. Када размислим о изненадној промени која је настала и, када се сетим јучершње вреве, онда ми је јасна сила поста који је, ушавши у савест свакога од нас, изменио наше мисли, очистио ум, како старешинама тако и обичним људима, не само слободним, него и слугама, не само мушкима, него и женама, богаташима и сиромасима. Зашто само поменути старешине и обичне људе? Та пост је изменио чак и савест обученог у диадему, као и савест њему послушних. Данас не видиш више разлику на трпези сиромаха и богаташа; код свих је припремљена обична храна без обзира на прохтеве и могућности; обичној трпези сада се приступа са већим одушевљењем него ли раније када је било постављено обиље разноврсне хране и вина.

Не пружа ли нам пост собом право благо? Свагде је мир и спокојство; нису ли наши домови били без журбе, комешања и галаме? Али још и пре ступања у дом, испосников дух је осетио спокојство; да, и град чак благовести исто благостање и мир какви бивају у душама и домовима нашим; увече се не чује улично певање, нити се по дану види сујета и пијанство; нема ни галаме ни свађе; на све стране је велика тишина.( о промени када престане пост). Сада, пак, није више тако: од најранијег јутра чује се врева, галама и лупа кувара, и као у домовима, тако је и у душама нашим велики метеж, пошто нам се услед забаве покрећу унутрашње страсти и распламсава се пламен непорочних жеља. Због тога треба жалити за прошавши постом који је све ово обуздавао; но, ако смо подвиг поста и окончали, не прекратимо у себи љубав према њему и не избришимо га потпуно из свога сећања.”

Дакле, пост није ограничен само на родитеље или оне који желе да имају децу. Пост због деце може да вам буде само додатна мотивација, односно жеља да због ваших ранијих грехова не испаштају ваша деца.

Водите рачуна шта радите – није реткост да се казна за грех одражава на децу, како и стара изрека каже: “Родитељи једу грожђе, а деци трну зуби”.

Средом и петком пости се на води, изузев када на ове дане падне празник са црвеним словом или светитељ ције је има у календару написано масним словима. У том случају, дозвољена је употреба црног вина и уља.

Извор: https://www.alo.rs/vesti/drustvo/887655/pravi-razlog-malo-ko-zna/vest

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish