Image Alt

Да ли знате шта је било са Лазаром након васкрсења?

Да ли знате шта је било са Лазаром након васкрсења?

Српска православна црква и верници данас славе Лазареву суботу у знак сећања на васкрсење Лазара кога је Исус Христ подигао из мртвих. Данашњи празник познат и као Врбица је посебно интересантан за децу која са родитељима одлазе у цркву, плету се венчићи од цвећа и врбовог прућа и носе звончићи око врата. Међутим, мало је познато шта се десило са васкрслим Лазаром након што је Христ разапет на крсту.
Етбн Србија вам доноси мало познату причу о судбини Лазара након васкрснућа.

На југоисточној обали Кипра где топле воде Средоземља запљускују обалу налази се град Ларнака. Један од најлепших и највећих лучких градова на острву је и место ходочашћа православних хришћана. У самом срцу града недалеко од централног трга Финикоудес налази се велелепна црква посвећена Светом Лазару.
Према Јеванђељу Исус Христ је четири дана након смрти васкрсао Лазара што је било једно од његових највећих чуда. У част овог догађаја недељу дана пре Васкрса слави се Лазарева субота. Након страдања Исуса на крсту и његовог васкрсења Лазар је протеран из Јерусалима и са две своје сестре Мартом и Маријом Магдаленом се преселио на Кипар. Рукоположен од апостола Павла и Варнаве и био је први владика на Кипру пуних 30 година где је и умро по други пут и сахрањен чак три пута. По њему је град Ларнака добио име јер реч ларнакс на грчком језику значи гробница.

Илустрација: Кивот са Лазаревим моштима чувају се у цркви Светог Лазара на Кипру

Посвећен молитви и Богу
Према предању Лазар је живео аскетским животом посвећен молитви и служењу Богу. Он је граду Китијеу (антички назив за Ларнаку) саградио прву цркву која је постала важно место за вернике. Легенда каже да се Лазар, након што га је Христ васкрсао, до краја живота насмејао само једном и то кад је видео једног човека како краде ћупове да би се обогатио. Том приликом се насмејао и изговорио:“ Земља краде земљу, земља узима земљу.“
Живео је скромно, у посту, молитви и понизности због чега је задобио велико поштовање верника. Након што је умро био сахрањен три пута, сваки пут на другом месту како неверници не би оскрнавили његов гроб. Предање каже да око 890. нађен његов гроб на коме је писало „Лазар, Христов пријатељ.“ Гробница је отворена а унутра су пронађене његове нетрулежне мошти које су биле нетакнуте и мирисне. На том месту подигнута је црква Светог Лазара (грч. Μονή Αγίου Λαζάρου) у којој се данас чувају његове мошти а на поклоњење долазе верници из целог света.
Црква има облик крста са куполом у средини и звоником на једној страни, а грађена је у касно византијском стилу. Рушена је неколико пута током најезде Арапа и Османлија, а потом обнављана. Најзначајније обнове биле су у 17. и 18. веку кад су јој додати елементи касно готског стила. Осим што је значајан верски објекат, црква Светог Лазара је један од најлепших примера касно византијске архитектуре и представља важан део културне баштине Кипра.

Илустрација: Свети Лазар је врло поштован на Кипру и сматра се једним од најважнијих светаца

Импозантна унутрашњост
Унутрашњост цркве је веома импозантна и украшена прелепим мозаици на којима су приказани библијски мотиви укључујући приказе Исуса Христа, Светог Лазара и других светаца. Посебно се истичу мозаици на своду који су изузетно детаљни и украшени златом. Унутар цркве налази се велики број икона са библијским мотивима, ликовима светитеља и сценама из хришћанске историје. Изузетно су детаљне, богато украшене и верује се да имају посебну духовну моћ.
Посебно се истичу три иконе: прва која приказује Светог Лазара у одежди владике и са штапом у руци. Он је изузетно поштован на Кипру и сматра једним од најважнијих светаца. Друга представља Богородицу са Христом на крилу и насликана је врло прецизно са бројним детаљима а верује се да потиче из 12. века. Трећа је икона Светог арханђела Михаила и приказује га како побеђује ђавола. Ова икона је веома импресивна по својој величини и лепоти, са изузетно детаљним приказом ликова и сценама а налази се у централном делу цркве.
Црквом доминира иконостас израђен од дрвета и богато украшен златом, ручно рађеном резбаријом и иконама. Састоји се из три дела: доњег, средњег и горњег. Доњи део има четири иконе које представљају пророке Мојсија, Давида, Исаију и Јована Крститеља. Средњи део иконостаса има пет икона које представљају Христа и четири јеванђелиста Матеју, Марка, Луку и Јована. Централна икона приказује Христа Пантократора (владара света) који држи отворену књигу са натписом “Ја сам пут, истина и живот”.
Горњи део има три иконе које представљају Богородицу са Христом на крилу, Светог Лазара и Светог Јована Златоустог. Све иконе плене својом необичном лепотом, живописним и богатим бојама са различитим украсима и орнаментима који се могу видети само у православним светињама.
Ипак, поред све те лепоте од које застаје дах и богате архитектуре за православне вернике најважнији је кивот у коме се чувају мошти Светог Лазара. У питању је импозантни саркофаг смештен у подножју олтара. Израђен је од белог мермера са црвеним детаљима, висок је око три и дугачак око шест метара са рељефним приказом и сценама из живота Светог Лазара и другим библијским мотивима. Рељефни декор је рађен у барокном стилу и украшен је златним листићима. Унутар саркофага налазе се мошти Светог Лазара у сребрној ковчегу. Кивот се налази у средишту саркофага, окружен је светлима и свећама што додатно наглашава атмосферу овог светог места.
Постоје бројна сведочења о чудотворним исцељењима код моштију Светог Лазара због чега и данас верници долазе у цркву Светог Лазара у Ларнаки како би се поклонили и затражили помоћ и исцељење у својим молитвама.

Извор: Етно Србија

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish