Image Alt

Да ли знате зашто се ставља и шта значи печат на славском колачу?

Да ли знате зашто се ставља и шта значи печат на славском колачу?

Хлеб је од давнина код разних народа симболизовао живот, благостање, основу људске исхране у тешким годинама, па и не чуди што су му се приписавала разна божанска и магијска својства.

Он је тако постао симбол јединства, заједнице, окупљао је породицу и служио као део ритуала при разним обредима.

Тако ће хлеб, како истиче историчарка Дијана Васиљевић, као обредни елемент наћи своје место и у српским обичајима, па ће поред многих обредних ритуала, посебно да се истиче и славски колач, као део хришћанске традиције.

– Славски хлеб се меси за крсну славу, а према обичају, домаћица га пече уочи славе. Обично је посан, али у последње време се у њега додаје и мрс. Свештеник га освештава црвеним вином, потом се колач ломи и дели међу члановима породице. Славски колач по хришћанској религији представља тело Христово, а вино крв – укратко објашњава стручњак за историју хране.

На средини колача, као и на четити места на ободу, ставља се печат (тзв. печат-просфорник) са словима ИС ХС НИ КА, што представља скраћеницу од речи “Исус Христос победник”.

– Поред овог натписа, на колач се у односу на поднебље стављају и одређени симболи, који репрезентују одређене заједничке украсне елементе. Сваки украс, односно фигурица, прави се од теста и има своје значење, те није свеједно шта ће се ставити – истиче Васиљевићева.

Илустрација: Птица на славском колачу има значење Светог духа, мира и здравља

Славски колач у средини, пре свега, има шару у облику крста, која је опточена плетеницом, која је симбол венца. У средини колача обавезно је да се забоде парче освећеног босиљка.

Остали украси могу да буду бројни и различити, али они који се сматрају обавезним су: клас жита, птица, цвет, грозд, књига и буре. Они се стављају у поља између кракова крста, а довољно је да у сваком од четири поља буде по један украс.

– Грожђе, буре и клас жита симболишу родну годину, изобиље, богату трпезу, пуне амбаре и добру бербу. Птица има значење Светог духа, мира и здравља – открива историчарка.

Извор: https://nsuzivo.rs/zivot/sta-znaci-pecat-koji-se-stavlja-na-slavski-kolac

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish