Image Alt

Велики четвртак, дан када се бележи свако доброчинство

Велики четвртак, дан када се бележи свако доброчинство

Српска православна црква и верници данас славе Велики четвртак, празник посвећен сећању на Исуса Христа и његову последњу вечеру са апостолима пре него што га је Јуда издао.

Предање каже да је током вечере Исус открио ученицима да ће га један од њих издати, и да је потом отишао у Гетсимански врт где је у молитви дочекао стражаре који ће га ухапсити.

На Велики четвртак, у свим православним храмовима се служи литургија Светог Василија Великог. Каже се да је управо на овај празник Исус установио Свету тајну причешћа због чега се верује да ће и највећим грешницима који се данас причесте и изговоре искрено речи молитве бити опроштено.

“Када се славни ученици за време Вечере умивањем просвећиваху, тада се безбожни Јуда, болујући од среброљубља, помрачиваше, и Тебе, Праведнога Судију, предаје неправедним судијама. Љубитељу новца, погледај онога који се због тога обесио, бежи од ненаситне душе која се дрзнула да тако поступи са Учитељем. Према свима Добри, Господе, слава Ти!”

Увече се чита 12 јеванђеља о страдању Христовом, а приликом овог чина народ у цркви клечи. Верује се да се овог дана отварају рајска врата, а данас се свако доброчинство бележи на небу дупло.

Осим ових, црквених предања, у народу је остао и велики број народних обичаја везаних за овај празник.

У неким крајевима Србије фарбање ускршњих јаја почиње на данашњи дан, али искључиво пре подне. Срби на Косову обоје само једно јаје које се зове “страшник”.

Верује се да се оно не може покварити, а док је још увек свеже од боје, мајка га трља по образима деце како би била здрава. После тога се боје остала јаја, а “страшник” се оставља на видно место и, када наиђе невреме, износи из куће како би град мимоишао имање.

Овај дан се у неким крајевима слави као слава орача, они оду до њиве са запрежном стоком, али не раде ништа. Избегава се певање и весеље и строго се пости.

Извор: https://www.magazin.novosti.rs/sr/zanimljivosti/vesti/vest/danas-je-veliki-cetvrtak-izgovorite-ove-tri-recenice-i-verujte-svako-dobro-danas-se-pise-duplo-1/1535566

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish