Image Alt

Херцеговачка лаванда улази на ЕУ тржиште

Херцеговачка лаванда улази на ЕУ тржиште

Производи компаније „Љбиље“ из Љубиња, која се бави производњом и дистрибуцијом органских производа, а послује под брендом „Љекобиље“, ускоро ће бити доступни на тржишту у Хрватској, односно у ЕУ, године. више од 170 продајних места светски познатог трговинског ланца “ДМ”, рекао је виши директор компаније “Љбиље” Михајло Вујовић.

Вујовић је истакао да ће се око 15 најважнијих производа “Љекобиља” наћи у продаји у продавницама “ДМ” у Хрватској, укључујући чајеве и одређени број козметичких производа.

– Производи који су прошли проверу квалитета и задовољили стандарде за захтевно тржиште ЕУ ускоро ће се наћи на полицама више од 170 продајних места овог светски познатог ланца под новим брендом. Домаћини за сада нису желели да открију име бренда под којим ће се производи продавати у Хрватској, рекао је Вујовић.

Он је навео да “Љбиље” има сертификате органске контроле и ИСО 22716/ГМП, који су препознатљиви на целом тржишту ЕУ, и изразио наду да ће значајно проширити продају преко хрватског тржишта.

Према његовим речима, предузеће “Љбиље”, које послује под брендом “Љекобиље”, једно је од ретких предузећа у региону које има комплетну прераду лековитог биља и производњу више од 250 производа чајева и козметике.

Вујовић је навео да у својим пластеницима и плантажама у Љубињу узгајају више од двадесет биљних врста, а уз то, око 30 одсто засада откупљују од становништва које их вриједно сакупља на херцеговачким брдима.

– У погонима “Љекобиља“ у Љубињу и Билећи прерађује се херцеговачко љековито биље како би се користило за здравље и љепоту. Своје производе пласирамо, осим на тржиште Републике Српске и Босне и Херцеговине, у Црну Гору, Њемачку, Канаду и друге земље, рекао је Вујовић.

Он је додао да компанија има и ћерку фирму “Љекобиље – Херцеговина” у Београду, преко које пласира своје производе у Србији.

Недавно се отворило широко тржиште Русије, где тренутно продајемо чајеве и хидролате, али ускоро очекујемо продају и других производа“, рекао је Вујовић.

Он је истакао да је, увиђајући значај узгоја љековитог биља у Црној Гори и БиХ, све већа потражња за садним материјалом који “Љекобиље” производи у великим количинама и нуди тржишту.

Извор: СРНА / Фото: ЉекоБиље

СОВА буљина је кућни љубимац овог домаћина име јој је БУБА

Род Лавандула обухвата око 48 врста, од којих су само 3 од већег економског значаја

Лаванда је ароматична биљка из породице Lamiaceae која се користи у народној медицини, козметици и прехрамбеној индустрији. Употреба лаванде датира још из античких времена. Сакупљање дивље лаванде се већ помиње у Месопотамији, а први покушаји припитомљавања учињени су у Арабији. Стари Египћани су га користили у својим чувеним поступцима мумификације. Од времена античке Грчке и римског доба до данас постоје докази да се користио у народној медицини, како за превенцију тако и за лечење бројних болести.

Кроз вишевековну употребу у народној медицини, њена употреба је индикована и код следећих болести: главобоља, хистерични напади, дрхтавица, промуклост, парализа, зубобоља, болести зглобова, кашаљ, итд… Ова биљка је добила назив лаванда од латинског. реч лаваре (што значи прање), захваљујући обичајима Римљана који су је користили за мирисање купатила и воде за купање…Најпознатији произвођачи лаванде су Француска, САД, Јапан, Аргентина и Бразил. Данас се лаванда комерцијално гаји на већим површинама у Шпанији, Италији, Швајцарској, Енглеској, Украјини, Аустралији, Новом Зеланду и другим земљама. Поред ових, узгаја се иу многим другим земљама, а може се наћи у дубоким континенталним подручјима и на већим надморским висинама. Ипак, увек треба имати на уму да је лаванда изворно биљка медитеранског поднебља и да у том крају свакако најбоље успева и постиже најбољи квалитет.

Род Лавандула обухвата око 48 врста, од којих су само 3 од већег економског значаја.

Lavandula angustifolia (sinonimi: L. vera i L. officinalis) – francuska lavanda (sin., engleska lavanda, prava lavanda…)
Lavandula x intermedia – lavandin (hibrid L. angustifolia x L. latifolia)
Lavandula stoechas – španska lavanda (sin. L. latifolia ili L. spica)


Лаванда је вишегодишња, ксерофитна, полузељаста биљка. Као биљка сушних крајева, развија снажан коренов систем са великим бројем грана. Појединачни судови корена могу досећи дубину до 4 м и имају високо развијену способност да апсорбују воду и хранљиве материје. Надземни део се састоји од великог броја стабљика које достижу висину од 80–150 цм. Гране су у доњем делу дрвенасте, а у горњем зељасте и завршавају се цветовима. У природним условима, грм лаванде има облик хемисфере.

Листови и гране су прекривени сребрнастим длачицама, што биљци даје сиво-зелену боју. У првој години живота формира мањи број стабљика, а са годинама се њихов број повећава. Биљке које се гаје у континенталним условима у 12. години живота могу имати преко 2.000 цветних грана. Лаванда је веома отпорна на ниске температуре. Може да издржи мразеве до -30 °Ц без оштећења. Вегетација почиње већ при температури ваздуха од 9°Ц. Поред високе отпорности на ниске температуре, лаванда је веома отпорна и на сушу. Моћан коренов систем и отпорност на екстремне услове околине омогућавају да се лаванда успешно користи за заштиту земљишта од ерозије.

Користе се цвет лаванде и етерично уље. Осушени цвет садржи око 3 одсто етеричног уља, а свеж око 0,5 одсто, мада је у неким случајевима забележено и до 0,8 одсто. Етерично уље лаванде садржи више од 100 различитих компоненти. Линалил ацетат и линалол се сматрају главним компонентама за процену квалитета есенцијалног уља лаванде.
Укупан садржај ове две компоненте у уљу и њихов међусобни однос, као и садржај осталих компоненти уља зависи од врсте лаванде. Етерично уље лаванде показује седативну активност и утиче на смањење гасова и надимања. Често се користи као коригент мириса и укуса неких фармацеутских препарата, док се користи споља у купатилима.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish