Image Alt

Помама за чајевима са Херцеговачких поља

Помама за чајевима са Херцеговачких поља

Берба љековитог биља у Српској при самом је крају, а продавци истичу да интересовање за домаћим чајевима никад није било веће, а највећа потражња влада за класичним врстама попут камилице, нане и мајчине душице.

Немања Пелагић из бањалучког предузећа “Пелагић”, које се бави брањем и прерадом љековитог биља, рекао је за “Глас Српске” да се грађани Српске у посљедње вријеме све више окрећу природној медицини, посебно млади.

– Берба се приводи крају и остало је још неколико врста биљака да се обере, а неке попут пелина чекамо да дођу из Херцеговине – казао је Пелагић и додао да је потражња за љековитим биљем заиста на завидном нивоу.

Прољећни дио сезоне је био за бригу али је од августа било лијепо вријеме па су биљке достигле добар квалитет.

– Осим класичних врста чајева, чај од мале млечике који је намијењен мушкарцима за ублажавање тегоба са уринарним трактом, један је од најтраженијих – казао је Пелагић.

У понуди имају више од 110 чајева, а дневно продају чак и до 100 кесица љековитог напитка.

Директор предузећа “Љбиље д.о.о. Љубиње” Михајло Вујовић за “Глас” каже да је иза њих врло успјешна сезона.

– Током пандемије вируса корона мало је умањена продаја наших производа, а већ лани смо се опоравили. Ове године додатно смо напредовали у самој производњи, како љековитог биља тако и производа од њега – рекао је Вујовић. Истакао је да је сезона жетве у самом финишу те додао да поред тога што имају своје плантаже, са којих жању љековито биље, око 30 одсто биља прикупљају од самих сакупљача.

Илустрација: Дивља камилица је међу врло траженим лековитим биљкама

 

Херцеговина је одлично мјесто за узгој љековитог биља, због повољне климе и сунца па тако у понуди осим чајева и мирисних кесица, имају и козметику те саднице љековитог биља.

– Највећа потражња влада за нашим народним чајем који је рађен по посебној рецептури Института “Др Јосиф Панчић” из Београда, а ријеч је о мјешавини од шест најзначајнијих трава Херцеговине – рекао је Вујовић и додао да купцима нуде још 120 врста чајева.

Цијене у односу на прошлу годину нису мијењали, а посебно су поносни на договор, према којем ће у наредном периоду њихови производи ући у продајни ланац “ДМ” у читавој Хрватској.

– У Хрватској се налази регионални центар “ДМ” и то нам отвара простор за проширење и улазак на нова тржишта у Словенији, Мађарској, Аустрији – рекао је Вујовић. Своје производе, како каже, тренутно извозе у Русију, Србију, Црну Гору, а извозили су и у Канаду, Њемачку.

Илустрација: Лековито биље из Херцеговине углавном купују странци

 

Власник фирме “Смрчак” из Зворника Миладин Мијатовић каже да је потражња за љековитим биљем задовољавајућа те да су претежно оријентисани на извоз.

– Страни купци имају неке специфичне чајне мјешавине и онда се највише тражи биље који им треба за ту рецептуру. Осим тога, пред зиму се тражи биље против кашља, за грло и желудац – рекао је Мијатовић. Истакао је да су цијене остале на истом нивоу као и лани те додао да љековито биље извозе на тржиште Њемачке, Француске, Данске, Шведске, Аустрију и друге.

Извор: https://seesrpska.com/pomama-za-cajevima-sa-hercegovackih-polja/

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish